Nätlån

Ränta: 
27,95 % - 27,93 %
Lånexempel
10 000 kr i annuitetslån på 2 år med 27,95% nominell ränta, 31,82% effektiv ränta, kostar 549 kr/mån (24 ggr). Att återbetala: 13 176 kr inkl. alla avgifter.
Varning gällande högkostnadskredit
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Fördelar
  • Lån utan UC
  • Betalningsanmärkningar OK
Nackdelar
  • Hög ränta – 39%
Ränta 27,95 % - 27,93 %
Uppläggningsavgift 300 kr
Månadsavgift 35 kr
Effektiv ränta 31,82 %
Lånbelopp 10 000 kr - 50 000 kr
Återbetalningstid 1 år - 10 år
Lägsta ålder på låntagare 18 år
Lägsta årsinkomst 150 000 kr

Utbetalning påbörjas direkt vid godkänd ansökan. Pengarna tillhanda på ditt konto inom 1 till 2 arbetsdagar.

Varför välja Nätlån

Nätlån erbjuder smslån som är sorts snabblån med korta återbetalningstider. Nätlån riktar sig till dig som är i tillfälligt behov av lite extra pengar. Framför allt de tillfällen där vanliga banker inte hjälper till.

Har du betalningsanmärkning behöver inte detta vara ett hinder hos Nätlån. De gör en individuell bedömning av varje ansökan och fattar beslut om lån utifrån det.

Många andra leverantörer av smslån automatiserar kreditbeslutet för att spara tid och kostnader. De kommer antingen godkänna eller bevilja din ansökan. 

Reglerar lånebeloppet utifrån kreditrisk

Nätlån har valt att inte anpassa räntan utifrån din ekonomiska situation utan reglerar istället lånebeloppet. Om de upplever att du inte kan betala av lånet du söker om kan de bevilja ett lån till en lägre summan än du ansökte om.

Det vanliga är att långivare ger avslag om du har betalningsanmärkningar. Andra tillåter anmärkningar men ger högre ränta på lånet för att reglera risken de tar när de lånar ut pengar till dig.

Tre vanliga frågor om Nätlån

Kan jag ansöka om lån via sms?

Nej, ansökan sker på Nätlåns hemsida. 

Tar Nätlån kreditupplysning hos UC?

Nätlån tar kreditupplysning men inte genom UC. De använder istället Bisnode som inte rapporterar upplysning till UC. 

Hur snabbt betalas pengarna in på mitt bankkonto?

När du fått din låneansökan beviljad betalas pengarna ut direkt och de är på ditt bankkonto inom 1-2 bankdagar.  

Om Nätlån

Nätlån har funnits på marknaden sedan 2009 och är ett varumärke som ägs av Catalunia Capital AB. De står under tillsyn av Finansinspektionen och följer Konsumentverkets regler och riktlinjer. 

Catalunia Capital AB äger totalt tre olika varumärken och låneprodukter, Nätlån, Extralånet och 38an. 

Nätlåns vision är att erbjuda dig som kund små och snabba lån när den vanliga banken inte hjälper till. De riktar sig till dig som behöver extra tillskott när något oväntat händer. 

Ägare Catalunia Capital AB
Org nr 556812-9414
Skeppargatan 8, 5 tr
114 52 Stockholm

Låneerbjudande hos Nätlån

Nätlån erbjuder endast smslån och lånebeloppet ligger mellan 10 000 kr till 50 000 kr. Återbetalningstid beror på hur högt lånebelopp du ansöker om. 

För lån upp till 4 000 kr är återbetalningstiden 33 dagar. Lånebelopp högre än 4 000 kr är det möjligt att välja en återbetalningstid mellan 2 till 6 månader. 

Lån utan UC hos Nätlån

När du ansöker om lån hos Nätlån påverkas inte din kreditvärdighet hos de traditionella bankerna. Det beror på att Nätlån inte tar kreditupplysning hos UC. De använder sig istället av Bisnode som leverantör av kreditupplysningstjänster.

En kreditupplysning hos UC ligger sparad i 6 månader och att det finns alternativa upplysningscentraler som inte samordnas kan givetvis ifrågasättas. 

Låna aldrig mer än du klarar av att betala tillbaka och ha alltid med ränta och amorteringskostnader i din hushållsbudget.

Ränta och avgifter

Räntan hos Nätlån ligger på 39% och det tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kr, en engångskostnad i samband med att du tecknar lånet. 

Den effektiva räntan beror på vilket lånebelopp du väljer. Om du exempelvis lånar lägsta belopp som är 1 000 kr blir den effektiva räntan 197% och om du lånar 5 000 kr ligger den effektiva räntan på 159%. 

Det tillkommer inga aviavgifter, uttagsavgifter eller några andra extra kostnader när du tar ett smslån hos Nätlån.

Utebliven betalning och inkasso

Om du inte betalar din faktura i tid skickar Nätlån ut en påminnelse. Det är alltid bäst att kontakta kundtjänst om du inte kan betala fakturan.

Om du inte kan betala ditt lån kommer Nätlån göra en individuell bedömning av din skuldsituation. De kan besluta sig för att erbjuda amorteringslättnad och göra om eller förlänga amorteringsplanen.

Betalar du inte in påminnelsefakturan kan ärendet komma att gå över till Nätlåns egna bolag Granit inkasso. Då tillkommer fler avgifter och du riskerar att få en betalningsanmärkning om du inte betalar räkningen från inkasso. 

Skjuta upp förfallodatum

Nätlån erbjuder flera alternativ om du har svårt att betala av din skuld. De kan bland annat erbjuda amorteringslättnad och en avbetalningsplan med lägre månadskostnad. 

Det finns möjlighet att förlänga återbetalningstiden med 30 dagar. För att göra detta ska du kontakta kundtjänst. 

Kostnad för att förlänga återbetalningstiden

Du kan förlänga återbetalningstiden en gång och då tillkommer en avgift som baseras på lånebeloppet. Ett lån på 5 000 kr kostar 450 kr att förlänga och ett lån på 1 000 kr kostar 330 kr att förlänga. 

Att förlänga återbetalningstiden på ett smslån kan vara en nödlösning för att få ihop ekonomin. Kom dock ihåg att kostnaden är hög för en sådan åtgärd. Den effektiva räntan för förlängningen av ett lån på 5 000 kr är på 108%.

Ta lån hos Nätlån

För att ansöka om ett lån hos Nätlån ska du fylla i formuläret som du finner på deras hemsida. Du anger önskat lånebelopp och amorteringstid, personnummer, mejladress och mobilnummer.

Kundservice

För att kontakta kundservice hos Nätlån kan du antingen ringa eller skicka iväg ett mejl. De finns tillgängliga helgfria vardagar mellan klockan 09:00 – 17:00. 

Vi kontaktade kundtjänst via mejlen och fick vänta 5 dagar innan vi fick svar. När vi väl fick vårt svar blev vi vänligt bemötta och fick utförliga svar på våra frågor.

Kundtjänsten besitter god kompetens men tar lång tid på sig jämfört med konkurrenterna.

Hemsida https://natlan.se
Email kundtjanst@natlan.se
Telefon 08-12448266
Helgfria vardagar 09:00 - 17:00

Om du vill låna högre belopp

Nätlån är en långivare för dig som behöver en mindre summa pengar. Du kan som mest låna 50 000 kr.

Är du i behov av ett större lån kan du ansöka om ett lån hos exempelvis Fairlo som erbjuder en konkurrenskraftig kontokredit. Du kan också välja något privatlån som du kan läsa mer om här.

Omdöme och sammanfattning

 Nätlån ser sig som en utväg när du som kund behöver ett tillskott i kassan, dagarna innan lön eller när du får en oväntad utgift.

De förespråkar ansvarsfull kreditgivning och rekommenderar inte dig som kund att låna pengar om du har många skulder, eller att låna pengar åt andra personer. 

Vi tycker det är positivt att Nätlån erbjuder sina kunder flera olika alternativ om det uppstår svårigheter att betala tillbaka skulden.

Vi kan inte nog påtala vikten av att alltid föra en dialog med din kreditgivare för att hitta lösningar på återbetalningen.

Nackdelar med Nätlån

De skriver att deras lån betalas ut direkt men samtidigt står det att de har 1-2 bankdagars utbetalningstid. Det finns ingen branschstandard för begreppet ”direkt utbetalning” vilket gör begreppet fritt att använda.

Dock skulle de flesta anse att direkt utbetalning i minsta fall innebär en utbetalning samma dag som lånet beviljas.

Att ha lånebeloppet till handa 2 bankdagar efter beviljat lån är inte snabbt i jämförelse med flera konkurrenter.

Fördelar och nackdelar för smslån jämfört med kontokrediter

Nätlån erbjuder vanliga smslån och inga kontokrediter. Det positiva med smslån är att det är en fast lånesumma och inte en tillgång till återkommande krediter. 

Nackdelen är att varje gång du tar ett nytt smslån behöver du betala nya uppläggningsavgift för lånet.

Undvik smslån om du kan

Smslån kan rädda en tillfällig situation, men tänk efter en extra gång innan du ansöker. Många snabblån och krediter kan stå dig väldigt dyrt med höga räntor och avgifter.

Om du inte kan betala i tid riskerar du en betalningsanmärkning.