Smslån – Hög beviljandegrad och snabba utbetalningar

Smslån – Hög beviljandegrad och snabba utbetalningar

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2024-05-06
Björn
Granskad 2024-05-06 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Om du har kreditvärdigheten till det ska du alltid börja med att försöka få ett privatlån. I nästa steg är ett smslån alternativet att titta närmare på. Utbudet är stort och produkterna många. Lär dig skilja på kontokredit och smslån för att hitta rätt lån. Här guidar vi dig fram till de bästa alternativen.

Rekommenderade snabblån:

Snabblån och smslån är ett alternativ för dig som har behov av ett snabbt och kortsiktigt tillskott i kassan. Smslån är en variant av snabblån, lån med snabba utbetalningar och korta återbetalningstider. Det är ett lån som betalas tillbaka på 1 till 3 månader (max 12 månader) och med ett lånebelopp från 500 kr upp till cirka 25 000 kr
Behöver du låna 10 000 kr eller mer och kan vänta ett par dagar med att få pengarna på kontot rekommenderar vi att du börjar med att ansöka om ett privatlån. Privatlån har i princip alltid lägre räntor och bättre villkor, om du kan få det. Skulle du inte få privatlånet beviljat är smslån ett alternativ att titta närmare på.

Smslån som beviljar alla ansökningar - Finns det?
Smslån som beviljar alla ansökningar – Finns det?
Finns det smslån utan ränta? - Räntefritt i minst 14 dagar
Finns det smslån utan ränta? – Räntefritt i minst 14 dagar
Kan man få smslån med betalningsanmärkningar?
Kan man få smslån med betalningsanmärkningar?
Vad är smslån med direkt utbetalning?
Vad är smslån med direkt utbetalning?
Vad är smslån utan UC? - Vi listar 40+ lån
Vad är smslån utan UC? – Vi listar 40+ lån

Några saker du bör känna till om smslån är:

 • Ansökan sker digitalt och du får i regel svar väldigt snabbt, inom ett par minuter. 
 • Utbetalningar görs så snart ansökan är beviljad och en del långivare erbjuder sms lån med direkt utbetalning. 
 • Utbetalning kan göras både på kvällar och helger från några långivare. Alla långivare erbjuder utbetalningar på vardagar.
 • Du tar smslån som privatperson vilket innebär att du behöver identifiera dig, vanligen med bank-id i samband med ansökan.
 • För att ta ett sms lån måste du vara 18 år eller äldre.
 • Sms lån är en högkostnadskredit vilket innebär att den har en ränta på max 40 procent över Riksbankens referensränta (reporäntan f.n. 0%).
 • Alla högkostnadskrediter, lån med en effektiv ränta på mer än 30 procent över riksbankens referensränta, ska märkas ut med en varningstriangel.
 • Alla högkostnadskrediter, som smslån, kan ha en högre effektiv ränta än 40 procent men de har enligt lag ett kostnadstak. Ett smslån får inte ha en högre totalkostnad än det lånade beloppet. 
 • Sms lån är inte dåligt i sig, det kan vara en sista utväg när du verkligen behöver lösa oförutsedda utgifter. Det viktiga är att du inte lånar mer än du kan betala tillbaka.
Skillnaden på snabba lån och snabblån

Snabba lån och snabblån – vad är det?

Det finns många olika sorters lån och de brukar delas upp utifrån tre kriterier. Det första är säkerheten för lånet, det andra är lånebeloppet och det tredje är återbetalningstiden. Alla lån utan säkerhet, dvs. blancolån där du inte pantsätter en tillgång som garanti för lånet, som har kortare återbetalningstid än 12 månader kategoriseras som snabblån. Har de dessutom låga lånebelopp, vanligen ett par tusen kronor, tillhör de oftast kategorin sms lån.

Smslån – ett gammal uttryck

När snabblånen kom strax efter millenieskiftet genom att man då skickade ett sms till ett nummer och på den vägen ansökte om ett lån. De första smslånen var på max 3 000 kr och betalades tillbaka tillsammans med en fast avgift för lånet. Återbetalningstiden var mycket kort, i regel runt 30 dagar.

Digitala snabblån

När du ansöker om ett sms lån idag är processen digital och ansökan görs genom långivarnas hemsidor. Med hjälp av bank-id identifieras du och någon form av kreditprövning görs. Digitaliseringen har gjort att du kan ansöka om lån, bli beviljad och få lånet utbetalat inom loppet av några minuter. Andra namna på snabblån som finns på marknaden idag är:

 • Mikrolån
 • Mobillån
 • Nätlån
 • Internetlån 
 • Snabba krediter

Skillnaden mellan snabblån och kontokrediter

När du ska välja lån bör du komma ihåg att det finns ett antal snabblån som kallas för kontokrediter och skiljer sig en hel del i utformningen mot sms lån. Ett sms lån tar du en gång, får en utbetalning och betalar sen av lånet. Enligt lagen om högkostnadskrediter får du maximalt förnya det här lånet en gång.

Kontokrediten kan ha lägre ränta men binder upp dig som kund

När du jämför snabblån kommer du ganska snart hitta lån som har lägre räntesatser än de klassiska sms lånen. Det rör sig i många fall om en kontokredit, ett konto du tecknar hos en långivare med en kreditlimit. Här lånar du pengar på samma sätt som när du handlar med kreditkort (fast utan plastkortet). Skillnaden med kontokrediten mot sms lånet är att du har ett konto där du när som helst kan ta ut mer pengar. Du ökar alltså din chans, eller risk, att ta fler lån eftersom tillgängligheten ökar.

Sms lån har förändrats genom tiderna. Hur du ansöker om sms lån idag.

Hur kan jag ansöka om smslån?

När du valt vilken långivare du ska ansöka om sms lån från kan du gå in på deras hemsida och göra ansökan. Du signerar ansökan med någon form av bank-id och du får sen genomgå en kreditprövning. En förfrågan om din ekonomi skickas till någon upplysningscentral, UC, Bisnode eller Creditsafe är de vanligaste. Om du uppfyller minimikraven och beviljas ett lån kommer du snart få det utbetalat.

De minsta kraven som alla snabba lån har:

 • Du ska vara minst 18 år, i vissa fall är åldersgränsen 20 år 
 • Folkbokförd i Sverige och bosatt här sen ett antal år
 • Deklarerad inkomst. En del långivare har inte några minsta krav på inkomst förutom att du ska ha en inkomst (inte enbart bidrag men exempelvis sjukpenning och pension kan vara ok i vissa fall).

Smslån – hur mycket kan jag låna?

De flesta långivarna som erbjuder smslån erbjuder lån från 500 kr upp till 25 000 kr. I vissa fall kan du ta snabblån eller kontokrediter på belopp upp till 50 000 kr. Hur mycket du får låna kommer dock inte regleras av långivarnas maxbelopp utan av din egen privatekonomi. 

Kvar att leva för kalkyl

När du ansöker om lån kommer låneföretaget att göra en beräkning på din hushållsbudget. De uppskattar ungefär vilka levnadsomkostnader du har och hur mycket pengar du har över som skulle kunna betala lånet du ansöker om. Finansinspektionen kräver att låneföretagen gör en så kallad ”kvar att leva för kalkyl” som beräknar om du har en dräglig levnadsstandard efter att det nya lånet är beviljat och utbetalat. 

De mest populära smslånen

Vi lyfter fram de låneföretagen som erbjuder smslån som flest aktörer på marknaden rekommenderar. Här är listan med alla låneföretag som erbjuder snabblån, de mest populära först.

Är det bra med smslån?

Är det bra med smslån?

Smslån är ett av de få sätten att få tag på en mindre summa pengar inom ett par minuter. Har du familjemedlemmar som vill låna dig pengar eller en buffert sparad kan det givetvis vara att föredra. Alla har dock inte den möjligheten och kan då behöva ta hjälp av ett sms lån. Kom ihåg att inte låna mer än du kan betala tillbaka. Upplever du att du har svårt att betala av dina lån kan du kontakta en skuldrådgivare i din kommun.

Vad är bäst smslån eller privatlån?

Om du ska låna mer än 5 000 kr och har möjligheten att få ett privatlån beviljat bör du satsa på det i första hand. Det finns många fördelar med privatlån som att räntan är lägre och avbetalningstiderna oftast är längre. Den enda nackdelen är att privatlån har längre handläggningstider och därmed inte erbjuder direkt utbetalning inom några minuter som smslån.

Smslån trots många förfrågningar

Har du många förfrågningar hos UC och därmed svårt att få privatlån beviljat kommer troligen sms lån vara alternativet för dig. Det finns inte några privatlån som gör kreditupplysning hos andra än UC. 

Vad är bäst smslån eller kontokredit?

Både smslån och kontokrediter erbjuder funktionen direkt utbetalning. Det som är fördelen med sms lånen är att du bara lånar en gång och måste ansöka på nytt nästa gång du vill ta ett lån. Det kan vara en fördel eftersom det gör tröskeln att låna igen lite högre. Kontokrediten har, ur sitt perspektiv, fördelen att du kan låna flera gånger om det behövs. Du betalar dessutom av kontokrediten över längre tid och med flexibla återbetalningsvillkor. Räntekostnaderna kan totalt sätt bli högre om du flera gånger skjuter upp delar av betalningen. Trots det kan det vara en fördel, framför allt för dig som har varierande inkomster och därmed måste anpassa kostnaderna efter det.

Har du råd att ta låna?

Även om långivarna själva gör en ”kvar att leva för kalkyl” bör du själv också göra en liknande budget för din ekonomi. Om du till exempel har en inkomst på 15 000 kr per månad efter skatt och har fasta kostnader på 11 000 kr varje månad så har du 4 000 kr kvar att leva på. Dessa 4 000 kr ska räcka till bland annat nöjen och sparande samt för att betala av lån. Tar du ett sms lån som ska återbetalas om 30 dagar ska du inte låna mer än att du både kan betala av lånet och ha en viss summa kvar för nöjen och sparandet.

Betala av smslån – Räkneexempel

Du tar ett smslån på 20 000 kr med direkt utbetalning, alltså ett snabblån i form av en kontokredit som du ska betala av på 12 månader. Du tar ett annuitetslån med en uppläggningsavgift på 300 kr och en aviavgift på 25 kr för varje månadsavisering. 

Med ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad, enda förändringen efter varje månadsbetalning är att amorteringen ökar, räntekostnaden minskar och de fasta avgifterna är de samma.

Effektiv ränta: 56,39%

Total ränta och avgifter för lånet: 5 193 kr

25 frågor och svar om Smslån

Smslån har höga räntor jämfört med privatlån – varför då?

Eftersom lånen betalas ut snabbt med kort återbetalningstid och i många fall med en förenklad kreditvärdering än för privatlån tar långivaren en högre risk. Räntan är också i många fall samma för alla kunder, det som undersöks är om du blir beviljad lån eller inte, inte vilken individuell ränta du ska få. Av den anledningen är räntan ofta högre än för privatlån. Om du lånar med betalningsanmärkningar är du dessutom kategoriserad som en kund som har högre risker än den som inte har anmärkningar och därmed blir räntan också högre.

Finns smslån utan ränta?

Ja, Du kan i vissa fall ta sms lån med en fast avgift istället för med en ränta. Dock räknar man alltid om detta till en effektiv ränta. Ett sms lån där den effektiva räntan är noll skulle vara ett gratis lån.

Vilket är det bästa smslånet?

Alla långivare har olika erbjudanden som är anpassade för olika personer och målgrupper. Dock kan man generellt säga att det bästa sms lånet ett lån som har låg ränta, utan några fasta avgifter och en snabb utbetalningsprocess.

Kan man få smslån utan inkomst?

Nej du kan inte få sms lån helt utan inkomst. Du kan bli beviljad sms lån om du har en låg eller varierande inkomst. Du kan dessutom i vissa fall få sms lån om du enbart har pension eller sjukersättning. Däremot kan du inte bli beviljad ett lån helt utan inkomst, om du till exempel lever på bidrag i någon form. 

Kan jag ta smslån utan betalningsanmärkningar?

Ja, Oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte kan du ansöka om och få sms lån beviljade.

Kan jag få smslån trots skuld hos Kronofogden (KFM)?

Nej, har du ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten kommer du inte att bli beviljad sms lån.

Kan smslån betalas ut direkt på kontot?

Ja, om du har ditt bankkonto hos någon av de största bankerna kommer du kunna få direkt utbetalning på ditt konto. Detta gäller för några långivare som erbjuder lån med direkt utbetalning. Kolla upp villkoren innan du ansöker om lån.

Finns det smslån som beviljar alla ansökningar?

Nej, Alla långivare måste undersöka låntagarnas förmåga att betala av lånet. Om de beviljade alla ansökningar skulle det innebära att långivaren gick i konkurs. Det finns källor på webben som säger att bland annat Lumify skulle bevilja 95 procent av alla låneansökningar. Efter kontakt med Lumify kan vi med säkerhet säga att detta inte stämmer. De, precis som andra snabblåneföretag, måste neka ganska många ansökningar.

Hur gammal måste jag vara för att ta ett smslån?

18 år är lägsta åldersgränsen för att få ta ett sms lån. I vissa fall måste du vara 20 år.

Kan jag få ett smslån beviljat dygnet runt?

Ja, Det finns många långivare som erbjuder sms lån med både ansökningsprocess och utbetalning dygnet runt.

Hur kan jag lära mig mer om smslån?

Du kan läsa all information om sms lån som vi erbjuder här på kreditguiden. Vill du veta mer om några sms låneföretag kan du besöka deras hemsidor och läsa in dig på deras erbjudande.

Jag har skuldsaldo hos KFM, kan jag få lån beviljat?

Nej.

Smslån utan kreditupplysning, finns det?

Nej, alla som erbjuder smslån är skyldiga enligt lag att göra en kreditupplysning. Alla måste dock inte använda UC som storbankerna gör. Enda lånen som inte kräver kreditupplysning är lån med säkerhet eller pant, som exempelvis pantbankslån.

Från vilka banker kan jag få direkt utbetalning för mitt snabblån?

De vanligaste är: Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB och Danske Bank.

Smslån, Till vilket nummer?

Numera kan du inte använda något telefonnummer för att få sms lån. Sms lån är ett gammalt namn som fortfarande används. Du ansöker exempelvis genom att klicka dig vidare till någon av våra samarbetspartners och ansöka på deras hemsida.

Kan jag ta smslån på helgen? 

Ja, du kan ta sms lån även på helgerna.

Vilket är lägsta beloppet att låna som smslån?

Minsta beloppet är 500 kr.

Hur mycket kan jag låna som smslån?

För sms lån är det vanligaste maxbeloppet 25 000 kr. Om du istället väljer kontokredit som är en annan sorts snabblån kan du låna upp till 50 000 kr.

Finns smslån bara i Sverige?

Nej, det är vanligt i många andra länder och det engelska namnet är ”payday loan”.

Kan jag få ett smslån gratis?

Nej, under vissa perioder erbjuder några långivare sms lån utan avgifter om du betalar tillbaka inom 14 dagar. Loanstep är en aktör som ofta har ett sådant erbjudande.

Vilka smslån har låg ränta?

Loanstep erbjuder lån från 11 procent i ränta, Lumify från 12,87 procent och Fairlo från 14 procent. Detta är låga räntor för att vara snabba lån med korta återbetalningstider.

Kan jag få smslån som student?

Ja, om du har någon inkomst utöver CSN. Med enbart bidrag och lån från CSN kommer du inte få smslån beviljade.

Kan jag få smslån beviljat trots att jag tar ut pension?

Ja, pension är en uppskjuten lön och är därmed giltigt som inkomst.

Ta smslån utomlands?

Ja, om du är svensk medborgare och uppfyller kraven för att få ett lån kan du få det beviljat även om du är utomlands på exempelvis semester.

Smslån för företag?

Nej, än så länge finns det inte sms lån för företag. Däremot finns det lån på så lite som 10 000 kr för företag. Då ska du ansöka om ett företagslån.

Varningstriangel gällande högkostnadskrediter.
Sms lån är högkostnadskrediter

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Kontaktuppgifter finns på www.hallåkonsument.se

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?