Kan man få smslån med betalningsanmärkningar?

Kan man få smslån med betalningsanmärkningar?

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2023-11-07
Björn
Granskad 2023-11-07 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Många banker väljer att straffa dig för gamla synder genom att neka lån till den som har betalningsanmärkningar. Har du vänt på trenden och har en bättre ekonomi ska du välja en framåtblickande bank att låna från. Vilka de är och hur de jobbar kan du läsa mer om här.

Smslån med betalningsanmärkningar är inte så ovanligt som du tror. Har du lite sämre betalningshistorik kommer givetvis långivarna vara tuffare med villkoren. Dina ansökningar kommer inte bli beviljade så ofta som de annars skulle bli. Oavsett finns möjligheten att få ett lån om du behöver det. Här kan du läsa mer om vilka krav som ställs på dig som låntagare och vilka långivare du kan vända dig till.

Smslån med betalningsanmärkningar – För kunder med hög riskklass

Har du betalningsanmärkningar sen tidigare kommer långivarna bedöma att det är en hög risk att låna ut pengar till dig. Eftersom en del långivare hellre blickar framåt än bakåt finns det trots allt möjligheter att få en lägre ”riskklass” och därmed bättre villkor på lånet.

Krav för att få smslån med betalningsanmärkningar

Vanligtvis tillkommer också en rad krav för att du ska kunna teckna ett smslån med betalningsanmärkningar. Vi tittar närmare på de vanligaste kraven nedan.

Krav för att få smslån med betalningsanmärkningar

Vanliga villkor för dig med betalningsanmärkning

 • Långivare som tillåter betalningsanmärkningar gör i regel än bedömning där antalet betalningsanmärkningar och när de ligger i tiden vägs mot din nuvarande disponibla inkomst. 
 • Långivaren kan komma att ställa högre krav på din inkomst visavi en kund utan betalningsanmärkningar
 • Långivaren kan i de fall du får lånet beviljat bedöma att den maximala summan du får låna är lägre än vad som erbjuds en kund utan betalningsanmärkning.
 • Vissa långivare kommer att fästa stor vikt vid när i tiden betalningsanmärkningen ligger. Ju närmare i tid desto mindre chans att du får lånet beviljat.
 • Det är vanligt att långivare har en maxgräns för hur många betalningsanmärkningar du får ha. Detta kan variera stort mellan olika långivare.
 • Vissa långivare kommer även att ställa högre krav på din ålder. Det är ytterst ovanligt att du som är 18 eller 19 år kan få smslån med betalningsanmärkningar.

Det är alltså fullt möjligt att få ett lån trots betalningsanmärkningar. Du får dock räkna med att ett eller flera av kraven ovan är i spel och acceptera att dina lånevillkor kommer vara sämre än för den som inte har betalningsanmärkningar. Har du inte betalningsanmärkningar ska du läsa mer om vanliga smslån här. Det finns långivare som erbjuder lån upp till 200-300 000 kr, även om du har betalningsanmärkningar. Du ska du välja ett privatlån istället.

Bör man kunna få smslån med betalningsanmärkningar?

Att bevilja smslån med betalningsanmärkningar betraktas i vissa läger som en aning kontroversiellt. Utgångspunkten är vanligtvis att det är människor som försöker lösa gamla skulder genom att dra på sig nya och därmed hamnar i en ond spiral. Detta är alltid en risk men det finns även en rad andra anledningar till att människor har betalningsanmärkningar och många av dessa har förhållandevis goda återbetalningsmöjligheter och en ordnad ekonomi.

Hur uppkommer en betalningsanmärkning?

För många människor som inte är väl insatta i ekonomi i allmänhet och lån i synnerhet kan en betalningsanmärkning många gånger komma som en total överraskning. Att ha full koll på vad som händer om inte räkningar betalas är en självklarhet för vissa, men behöver inte nödvändigtvis vara det för andra. 

Vi tittar på några av de vanligaste faktorerna till att människor belastas med betalningsanmärkning.

Vanliga anledningar till att ha betalningsanmärkningar

 • Den absolut vanligaste anledningen är att du missat eller inte haft ekonomiskt utrymme för att betala en räkning. Det kan röra sig om allt från en obetald parkeringsbot till en oväntad utgift till följd av en olycka.
 • Du har inte betalat för ett lån eller en kontokredit.
 • Du har vid upprepade tillfällen misskött ditt bankkonto. Vanligtvis rör det sig om otillåten övertrassering av kontot
 • Du har obetalda skatteskulder till staten
 • Någon har begärt ett betalningsföreläggande mot dig. Det innebär att någon skickar Kronofogdemyndigheten för att driva in betalningen.

Om du inte betalar dina skulder eller räkningar finns alltid risken att få en anmärkning.

Sms lån med betalningsanmärkningar

Oförtjänta anledningar till betalningsanmärkningar

Stycket ovan avhandlade i huvudsak tillfällen då låntagaren missat eller inte haft möjlighet att betala av en skuld eller räkning. De

Några anledningar till orättvisa betalningsanmärkningar

 • Det kan röra sig om en felaktig parkeringsbot som du har valt att bestrida. Många gånger är processen för att överklaga så utdragen att du hinner dra på dig en betalningsanmärkning under tiden. I ett sådant fall kan det faktiskt vara värt att betala boten samtidigt som processen för överklagan fortgår.
 • Du blir utsatt för en bluffaktura. Att oseriösa företag och rena lurendrejare medelst bluffakturor försöker tjäna pengar är ett både oroande och tilltagande fenomen. Om någon skickar en faktura som inte stämmer måste du bestrida den direkt. Obetalda fakturor som inte ligger under process kan sluta med en betalningsanmärkning.

Det finns många exempel och berättelser där människor fått en anmärkning utan att egentligen vara skyldiga till något. Kom ihåg att läsa på och ha juridiken på din sida i alla processer du hamnar i. Betala alltid räkningar i tid och kontakta gäldenären om du får en betalningspåminnelse.

Hur länge ligger betalningsanmärkningen kvar för privatpersoner?

Tre år har du kvar en betalningsanmärkning. Det kanske låter länge men tiden går fort, sköter du dig är den snabbt förbi. Behöver få tag på extra pengar snabbt under den tiden är smslån med betalningsanmärkningar ett förhållandevis bra alternativ.

När kronofogden gör en utmätning sätts anmärkningarna på sin spets. Lyckas de med utmätningen och betalar av lånet är du på god väg. Misslyckas de får du en ny anmärkning. 

Hur länge ligger betalningsanmärkning kvar för företag?

Företag som får betalningsanmärkningar behåller den i fem år istället för tre. I likhet med betalningsanmärkningar för privatpersoner kommer en anmärkning för företag i regel ha mycket negativa konsekvenser för möjligheten att teckna nya lån. För dig som driver företag finns det idag inte några smslån med betalningsanmärkningar. Det finns givetvis företagslån som du kan ansöka om istället. Det rör sig oftast om högre belopp, från 10 000 kr och uppåt.

Några exempel på praktiska konsekvenser

 • Vill du låna större belopp för exempelvis bostad eller bilköp är det svårt att få lån.
 • Du kommer troligtvis bli nekad att teckna avtal som löper över längre tid. Det kan röra sig om exempelvis mobiltelefonabonnemang
 • Detta gäller även något så viktigt som hyreskontrakt. De flesta hyresvärdar vill inte riskera att hyra ut till någon med en historia av att inte betala sina räkningar
 • En eventuell framtida arbetsgivare kan välja att göra en kreditupplysning. Framförallt arbetsplatser där du hanterar pengar

Som vi ser kan en betalningsanmärkning få praktiska konsekvenser som skär igenom stora delar av ditt liv. Det bästa du kan göra är att fokusera på att betala dina lån i tid och därmed undvika en anmärkning. Om du trots det får en betalningsanmärkning innebär det inte slutet. Du kan fortfarande välja att börja ta hand om din ekonomi och göra bättre val än tidigare.

Att man dragit på sig en betalningsanmärkning är alltså ingen anledning att släppa kontrollen över sin ekonomi utan det finns goda möjligheter att situationen kan lösa sig på lite längre sikt.

Betalningsanmärkning ur bankens perspektiv

En vanlig kritik mot speciellt storbanker är den stelhet och generella inställning mot kunder som är vanlig. Ofta fyller du i någon typ av formulär och genomgår en kreditprövning innan banken beslutar om att bevilja eller neka lånet. Utrymmet för noggrann individuell bedömning pendla mellan lågt och obefintligt.

Varför gör inte banken noggranna individbedömningar?

Som mycket annat handlar det primärt om tid och kostnadseffektiviseringar. Om banken skulle göra en noggrann individuell bedömning skulle det helt enkelt kosta väldigt mycket mer pengar än nuvarande system. 

Som i alla system hamnar människor i kläm. Den som främst drabbas här är den som har en god anledning till sin betalningsanmärkning och troligtvis skulle kunna avge en bra förklaring om individuell kontakt med banken skedde på ett mer djupgående plan. 

Ur bankens perspektiv handlar det alltså om att räkna med ett visst svinn. I en jakt efter säkra och stabila kunder med god betalningsförmåga och betalningshistorik väljer man helt enkelt bort vissa grupper. Gruppen som är belastad med betalningsanmärkningar är ofta en sådan grupp.

Varningstriangel gällande högkostnadskrediter.
Sms lån är högkostnadskrediter

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Kontaktuppgifter finns på www.hallåkonsument.se

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?