Brixo

Ränta: 
28,95 %
Lånexempel
Krediten har inga avgifter. Nominell bunden årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr.
Varning gällande högkostnadskredit
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Fördelar
 • Privatlån med utbetalning samma dag
 • Låna trots betalningsanmärkningar
 • Fast ränta oavsett vem som ansöker
Nackdelar
 • Höga avgifter utöver räntan
 • Lägre återbetalningstid vid låga lånebelopp
 • Kundservice har inte chattfunktion
Ränta 28,95 %
Uppläggningsavgift 0 kr
Månadsavgift 0 kr
Effektiv ränta 33,10 %
Lånbelopp 3 000 kr - 50 000 kr
Återbetalningstid 1 mån - 15 år
Lägsta ålder på låntagare 18 år
Lägsta årsinkomst 150 000 kr

Utbetalning av beviljade lån görs på bankdagar.

Varför välja Brixo

Brixo är ett litet privatlån som accepterar betalningsanmärkningar och betalar ut pengar samma dag. De använder UC för kreditupplysning och erbjuder alltid fast ränta.

Brixo är ett snabblån som erbjuder en fast ränta oavsett vem det är som lånar.

Fördelen är att du på förhand kan räkna ut vad du kommer betala för lånet. Du behöver alltså inte skicka in en låneansökan innan du vet att du verkligen vill låna.

De betalar ut upp till 50 000 kr samma dag vilket gör det till ett av de större lånen med direkt utbetalning. Gemensamt för alla lån inom Brixo-koncernen är att du kan få utbetalning samma dag som du ansöker.

Alla produkterna, Brixo, Merax, Flexkontot och Kontantfinans, erbjuder lån till dig med betalningsanmärkningar. Brixo och Merax använder UC för kreditupplysning, Flexkontot och Kontantfinans är snabblån utan uc som använder sig av Bisnode.

Hemsida https://brixo.se
Email info@brixo.se
Telefon 08 - 500 850 47
Vardagar 09:00-17:00

Fem vanliga frågor om Brixo

Använder Brixo UC?

Ja, Brixo tar kreditupplysning med hjälp av UC.

När får man utbetalning från Brixo?

Om din låneansökan blir godkänd får du en utbetalning samma dag.

Använder Brixo inkasso?

Ja, Om du inte betalar din faktura trots flera påminnelser kommer Brixo sälja vidare ditt ärende till ett inkassobolag.

Hur når jag Brixos kundtjänst?

Du når Brixo via telefon, mail och kontaktformulär på hemsidan. De uppger inte några specifika öppettider.

Är Brixo en bank?

Nej, Brixo är ett konsumentkreditinstitut som står under Finansinspektionens tillsyn. 

Ägare Brixo AB
Org nr 556978-9273
Brixo AB
Box 599
114 11 Stockholm

Om Brixo

Brixo AB startade 2014 och har sen dess satsat fullt ut på samma produkt och kundgrupp.

Det tog 4 år innan verksamheten började ta fart och 2019 omsatte bolaget 26,3 miljoner kronor. De gjorde en vinst på 9 miljoner vilket tyder på att det är ett bolag som fått ordning på lönsamheten.

Brixo har ett eget kapital på 18 miljoner kronor och har därmed en avkastning på eget kapital på cirka 50%.

Vår tolkning av detta är att de lyckats hålla kreditförlusterna nere och att de troligen har en ganska låg beviljandegrad (jämfört med många andra långivare).

Brixo – Ett av fyra varumärken i samma koncern

Brixo AB är ett bolag som erbjuder fyra olika varumärken och produkter. Dessa varumärken är:

 • Brixo, privatlån med UC, lånar ut max 50 000 kr med 29,95 eller 39,48% ränta
 • Kontantfinans, privatlån utan UC, lånar ut max 20 000 kr med 25,95% ränta
 • Merax, kontokredit med UC, lånar ut max 30 000 kr med 25,95% ränta
 • Flexkontot, kontokredit utan UC, lånar ut max 20 000 kr med 39,48% ränta

Alla fyra produkterna är lån för dig med betalningsanmärkningar och har dessutom snabba utbetalningar. Nackdelarna är främst att de har en förhållandevis hög ränta, som alla lån för den här kundkategorin.

Låneerbjudande hos Brixo

Brixo är ett privatlån med ganska låga lånebelopp och snabb utbetalning, dvs. ett klassiskt snabblån.

Deras erbjudande är digitaliserat och de använder sig av en förenklad kreditbedömning.

Eftersom man tagit bort den individuella riskbedömningen sparar man både kostnader för riskbedömare och handläggningstid för dig som kund.

Genom en ansökan på hemsidan får du snabbt svar på om du har tillräckligt bra kreditvärdighet för att beviljas ett lån. 

Storlek på lån och amorteringstid

Lånet kan vara som lägst 3 000 kr och som högst 30 000 kr. Enligt hemsidan är återbetalningstiden på 4 år, alltså 48 månader. Det stämmer dock inte helt och hållet.

Om du lånar minsta beloppet, 3 000 kr är amorteringstiden maximalt 24 månader. Med ökat lånebelopp ökar också den högsta tiden du kan välja att betala tillbaka ett lån på.

Du kan givetvis välja kortare amorteringstid, som lägst 1 år.

Högsta amorteringstiden ser ut enligt följande:

 • Låna 3 000 kr – amortera på 24 månader
 • 4 000 till 7 000 – amortera på 30 månader
 • 8 000 till 16 000 – amortera på 36 månader
 • 17 000 till 25 000 – amortera på 42 månader
 • 26 000 till 30 000 – amortera på 48 månader

Ränta 

Brixo skriver på sin hemsida att ”alla låntagare får samma fasta ränta”. Men de skriver också att den fasta räntan ligger på 29,95-39,48%.

Dessvärre är de otydliga här. Vi behövde ringa till kundservice för att klargöra detaljerna. 

Den som lånar 25 000 kr eller mindre och får lånet beviljat får en fast ränta på 39,48%. Den som får ett godkänt lån på 26 000 kr upp till 30 000 kr får en fast ränta på 29,95%.

Det finns alltså ingen glidande skala utan endast två alternativ.

Oavsett vilken ekonomisk situation du har och ”vart i landet du bor” för att citera Brixos kundtjänst, får du samma ränta.

Avgifter

När du tecknar ett lån betalar du 475 kr i fast avgift. Du betalar också en månadsavgift på 25 kr trots att återbetalningen sker på autogiro.

Många långivare tar bort ”aviavgiften” om du tecknar autogiro men det gör man inte här. 

Har räntan med bostadsort att göra?

Svaret är nej. Det är inte troligt att långivare ger olika ränta till en person som är bosatt i Danderyd jämfört med en person som bor i Simrishamn.

Det som påverkar vilken ränta du får när man gör en individuell räntebedömning är framför allt din privatekonomi. Det finns människor med god ekonomi i Simrishamn precis som att det finns människor med dålig ekonomi i Danderyd.

Den enda anledning vi kan se till att kundservicemedarbetaren väljer att använda ett sånt argument är att upplevas som folklig och bygga förtroende.

Dessvärre är det argumentet lika svagt och missledande som när en långivare som jobbar med individuell ränta säger ”Vi har precis beviljat ett lån på 27 000 kr till en annan kvinna som är 48 år och hon fick 12% i ränta. Så ansök du med.”

Det låter givetvis lockande men säger ingenting om vilken ränta du kommer bli erbjuden.

Utebliven betalning

Om lånet inte betalas i tid kommer Brixo skicka en påminnelsefaktura efter en till två dagar.

En påminnelse har alltid en fast avgift på 60 kr och en dröjsmålsränta på 36,3% per år. Den lagstadgade dröjsmålsräntan per 2020-01-01 är 8%, därmed är 36,3% klart i överkant.

Om du inte betalar får du en varning och efter ett par varningar (oklart hur många) går ärendet vidare till inkasso. Brixo säljer då ärendet vidare till ett inkassobolag som tar över och försöker driva in din skuld. 

Brixo använder flera olika inkassobolag, gemensamt med de andra tre varumärkena i koncernen. De kan inte förklara vilket inkassobolag som kommer användas i vilket läge. 

Ta lån hos Brixo

Det tar knappt två minuter att göra en ansökan på Brixos hemsida. Du fyller i personuppgifter, önskat lånebelopp och återbetalningstid och signerar med Bankid.

I samband med ansökan tar Brixo en kreditupplysning hos UC. De tillåter betalningsanmärkningar men skriver inte explicit på hemsidan hur många du får ha.

När du ansöker om lånet fyller du i kontouppgifter för utbetalning. Samma kontouppgifter används också för att betala av lånet på autogiro.

Kundservice

Kundservice svarar via mail och telefon, dessvärre inte via chatt.

Brixo har gemensam kundservice med sina andra tre varumärken. De har till och med samma telefonnummer när du ringer in och behöver därmed kontrollfråga vilken av deras hemsidor, produkter och varumärken du ställer frågor om.

De är hjälpsamma och intresserade av att du ska få svar på dina frågor. Samtidigt är det en nackdel att de använder argument kring räntan som inte är relevanta.

Omdöme och sammanfattning 

Brixo är ett privatlån som endast är lämpligt om du redan har en ganska svag ekonomi. Du kanske har betalningsanmärkningar sen tidigare eller är utan fast arbete och har svårt att få låna pengar.

Kom dock ihåg att även om de beviljar ett lån måste du klara av att betala både räntan och amorteringarna. Har du smslån sen tidigare som är ännu dyrare kan det här vara ett alternativ för ett litet hopbakslån.

Om du inte behöver låna mer än 20 000 kr kan vi rekommendera att du först ansöker hos Kontanfinans som är en annan produkt inom Brixo-koncernen. De erbjuder lån upp till 20 000 kr för 25,95% i ränta och helt utan fasta avgifter.

Varför Brixo erbjuder fast ränta 

Anledningen till att man erbjuder fast ränta är givetvis för att effektivisera sina handläggningsprocesser. Brixo letar efter en kundtyp som har en viss risknivå, en UC-scoring.

Alla som har sämre score än det blir nekade och de som har bättre får ett lån beviljat.

Denna poäng eller kreditnivå varierar antagligen beroende på lånebelopp och återbetalningstid. Men det är tydligt att de söker en viss risknivå till sin kreditportfölj.

Eftersom Brixo har fyra olika låneprodukter med olika lånebelopp, räntor och risknivåer kan man dra slutsatsen att Brixo bygger en verksamhet där de diversifierar sin risknivå. 

Höga extra avgifter

Att ha 475 kr i uppläggningsavgift och 300 kr om året i extra avgift trots att lånet betalas av med autogiro är i högsta laget. För ett lån 3 000 kr blir den effektiva räntan 52%.

Otydliga med räntan

Att redovisa ett ”från 29,95 till 39,48” gör att den ränta man kan få upplevs som otydlig. Det ligger Brixo i fatet eftersom den stora fördelen för dig som kund med en fast ränta är just tydligheten.