Billån

Billån

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2023-11-07
Björn
Granskad 2023-11-07 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

En bil är en direkt nödvändighet i mångas vardag. Men oavsett om du ska köpa en ny eller begagnad bil kan kostnaden dra i väg. När du ska finansiera ditt bilköp kan ett billån därför vara ett bra alternativ.

I vår guide får du lära dig allt om att låna till bilköp, vilket gör det enklare att hitta det bästa billånet.

Vad är ett billån?

Ett billån är, precis som namnet antyder, ett lån i syfte att finansiera sitt bilköp. Ett av de mest tydliga kännetecknen hos detta lån är att du lämnar bilen som säkerhet. När du ska låna till ditt bilköp måste du själv kunna betala en kontantinsats om 20% av bilens värde – resterande 80% täcks av lånet.

När man talar om billån är det inte alltid man menar den ovanstående varianten – det finns faktiskt ett till vanligt sätt att låna till bilköp. Vissa banker och långivare menar med ett billån ett vanligt privatlån som används i syfte att köpa en bil. I dessa fall kan du köpa din bil utan kontantinsats, och det finns inget krav på att lämna bilen som säkerhet.

Finansiera bilköp med privatlån eller billån – vad är bäst?

En av de stora fördelarna med ett billån med säkerhet är dess ränta. Eftersom du lämnar bilen som säkerhet anser banken att de tar en mindre risk när de beviljar dig ett lån, vilket i många fall resulterar i lägre ränta.

Reklam för Riddermark Bil.

Samtidigt har ett billån med säkerhet ofta en relativt hög lägsta lånegräns, exempelvis 50 000 – 70 000. Lägsta nivån beror på hur dyr din tilltänkta bil är, men i regel är nivån alltid högre än för ett privatlån. Om du ska köpa en bil för mer pengar än så är den högre nivån ingen nackdel. Men om du har spanat in en billigare bil kan ett privatlån vara den bästa lösningen.

Vid ett billån med säkerhet krävs att lånet är återbetalt innan bilen når en viss ålder, inte sällan 12 år. Om du väljer att finansiera ditt bilköp med hjälp av ett billån utan kontantinsats, däremot, kan du ofta vara mer flexibel gällande amorteringstiden. I många fall kan du själv välja mellan allt från 1 till 20 år, vilket ger dig större möjlighet att påverka månadskostnaden för lånet.

Vanliga villkor för att låna till bilköp

Det finns alltså både fördelar och nackdelar med att teckna ett billån. När du står i begrepp att välja sätt att låna till ditt bilköp finns flertalet parametrar att ha i åtanke. Nedan kan du se några fler av billånets egenskaper som är viktiga att känna till.

  • I många fall krävs att bilen köps hos en auktoriserad bilförsäljare.
  • Ofta måste bilen vara helförsäkrad under hela låneperioden.
  • Om du väljer att sälja bilen innan lånet är avbetalat måste du omgående betala tillbaka återstående summa.

Så fungerar restvärde

Vid billån med säkerhet brukar ”restvärde” vara ett ständigt återkommande begrepp. Med restvärde menas hur mycket bilen är värd efter att lånet löpt ut. Om bilen kostar 200 000 kronor kan du, när du tecknar lånet, sätta restvärdet till exempelvis 100 000 kronor. På så sätt amorterar du och betalar ränta endast för halva lånebeloppet. Tanken med detta är att du vid låneperiodens slut ska kunna sälja bilen för att betala av resterande del av lånet.

Det finns dock ett problem med att inkludera ett restvärde när du finansierar ditt bilköp. Det kan nämligen vara svårt att göra en precis bedömning av vad bilen är värd efter ett visst antal år. Skador och slitage kan uppstå, vilket gör att bilens värde kanske inte stämmer överens med det restvärde du satt. När avtalstiden löpt ut kan du av denna anledning få pengar över eller behöva lägga in lite extra för att lösa ut ditt lån.

Jämför billån för att hitta det bästa

När du är på jakt efter det bästa billånet bör du, precis som vid övriga lån, jämföra de olika alternativen. Räntan för ett billån kan skilja sig kraftigt åt mellan olika långivare och banker. Dessutom tillåter vissa låneinstitut endast fast ränta, medan andra erbjuder rörlig.

När du inkommer med en ansökan görs alltid en bedömning av din kreditvärdighet och lånets risk, och du bedöms på olika sätt beroende på vilken aktör du vänder dig till. Genom att jämföra dina alternativ blir det enklare att hitta billånet med den bästa räntan.

Notera även att vissa långivare erbjuder dig att teckna en bilförsäkring i samband med ditt lån. Om du samlar lån och försäkring hos en och samma aktör kan du i många fall få tillgång till viss rabatt. Även detta kan vara bra att undersöka och jämföra, då det ger dig möjlighet att sänka månadskostnaden ytterligare.

Vanliga frågor

Kan man köpa bil utan kontantinsats?

För att beviljas ett billån måste du enligt lag kunna finansiera ditt bilköp med 20% kontantinsats. Väljer du däremot ett privatlån kan du köpa en bil utan krav på kontantinsats.

Kan man bli beviljad billån trots betalningsanmärkning?

Vanligtvis blir du inte beviljad billån om du har en betalningsanmärkning. Vissa långivare kan dock erbjuda billån utan säkerhet (privatlån) trots anmärkning.

Går det att flytta ett befintligt billån?

Ja, om du inte är nöjd med nuvarande ränta eller liknande kan du vanligtvis flytta ditt billån utan problem. Din tidigare långivare för över lånesumman till din nya, som tillsammans med dig kommer överens om nya villkor.

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?