Samla lån och krediter

Samla lån och krediter

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2022-08-08
Björn
Granskad 2022-08-08 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Mindre privatlån, krediter och fakturaköp – det är inte ovanligt att med tiden samla på sig flertalet olika små lån och krediter. Genom att samla dessa på ett och samma ställe kan du sänka den totala månadskostnaden med betydande summor.

Läs vidare för att lära dig mer om samlingslån och dess för- och nackdelar!

Samlingslån – slå ihop dina lån till ett

Namnet samlingslån, eller hopbakslån som det också kallas, är ett tydligt och beskrivande sådant. Precis som du kanske anar kan du med hjälp av detta lån samla dina små lån och krediter till ett stort sådant. Den som besitter flertalet lån omfattas inte bara av många räntor och avgifter, utan sannolikt även höga sådana. Detta resulterar i att den totala månadskostnaden blir hög – högre än vad den behöver vara.

Att uppnå lägre månadskostnader är den primära anledningen till att ansöka om ett hopbakslån. Att samla sina lån och krediter i ett samlingslån tenderar nämligen att sänka räntan avsevärt. Det faktum att du slipper flertalet avier och brev är även det ett sätt att spara pengar, samtidigt som du får en mer tydlig blick över din ekonomi.

Så gör du för att samla lån till låg ränta

Hur gör man då för att samla sina lån och krediter? Rent praktiskt går det till så att du tecknar ett större privatlån om det belopp som motsvarar dina skulder. Detta lån använder du sedan för att betala av smålånen.

Låter det märkligt att ta ett lån för att betala av sina skulder? Det behöver det inte vara. Eftersom ett privatlån, generellt sett, har en lägre ränta än småkrediter sänker du de totala kostnaderna. Vanligtvis kan du välja en återbetalningstid mellan 1-20 år, vilket ger dig möjlighet att optimera din löptid efter hur din privatekonomi ser ut i övrigt.

Samlingslån med eller utan säkerhet?

Ett hopbakslån kan se ut på flertalet olika sätt. Generellt sett kan man dela in lånet i två kategorier:

  • Samlingslån med säkerhet
  • Samlingslån utan säkerhet

Ett samlingslån med säkerhet är ofta det som ger lägst ränta. Detta med anledning av att du ju lämnar en säkerhet för lånet, vilket gör att banken anser risknivån vara lägre. Ofta lämnar du bostaden som säkerhet. För att detta hopbakslån ska vara aktuellt för dig kan det alltså vara ett krav att du äger din bostad och har ett låneutrymme som rymmer ditt önskade belopp.

Samlingslån utan säkerhet är det vanligaste alternativet bland de som vill slå ihop sina smålån. I dessa fall rör det sig om ett vanligt privatlån. Även här har du möjlighet att samla dina lån till låg ränta. Det bygger dock på att du har en god kreditvärdighet, då räntan är individuell efter kreditprövning.

Samla lån med hjälp av låneförmedlare

Samlingslån har blivit ett allt mer vanligt alternativ för den som besitter flertalet lån och krediter. Därav finns många banker och långivare som erbjuder hopbakslån i sitt utbud. Generellt sett kan man säga att traditionella banker ställer högre krav på den som vill samla sina lån och krediter. Inga betalningsanmärkningar och en fast inkomst om en viss summa är allt som oftast grundkrav du behöver uppfylla.

Om du inte uppfyller dessa krav blir det alltid svårare att bli beviljad lån. Men det finns de långivare som tar ett mer helhetligt grepp om din ekonomi. Därav kan du bli beviljad hopbakslån även om du inte har någon fast inkomst, så länge långivaren bedömer att du kan betala tillbaka beloppet. Dessa kan även titta på din nuvarande ekonomi snarare än din historiska, vilket gör att du kan få samlingslån trots betalningsanmärkning.

Nedan kan du se de grundkrav som de allra flesta banker och långivare som erbjuder samlingslån ställer.

  • Minst 18 år fyllda
  • Folkbordförd i Sverige
  • Inga skulder hos Kronofogden

Jämför hopbakslån hos en låneförmedlare

Kom ihåg att villkor skiljer sig mellan olika banker och långivare. Det går inte att peka ut ett alternativ som är det bästa för alla. För att hitta ett samlingslån till villkor som passar dig och dina behov kan det vara en fördel att vända sig till en låneförmedlare. På så sätt får du flera erbjudanden till endast en kreditupplysning.

Vanliga frågor

Kan man samla lån utan UC?

Varje gång du ansöker om ett lån krävs att en kreditupplysning görs. Men visst finns flertalet långivare som låter dig samla lån utan UC. Kreditupplysningen görs då via annan aktör, så som Bisnode eller Creditsafe.

Kan man beviljas samlingslån trots betalningsanmärkning?

Alla former av lån blir svårare att beviljas om du har en betalningsanmärkning. Men det finns vissa långivare som låter dig samla dina lån trots anmärkning.

Kan man samla lån på bolån?

Ja, det är detta som kallas för samlingslån med säkerhet.

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?