Vad är smslån med direkt utbetalning?

Vad är smslån med direkt utbetalning?

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2023-11-07
Björn
Granskad 2023-11-07 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Smslån med direkt utbetalning är en låneform för dig som behöver pengar på kontot så snabbt som möjligt. Som du kommer upptäcka är det dessvärre inte uppenbart vilka långivare som erbjuder utbetalning inom några minuter. Begreppet direkt utbetalning tolkas brett av branschen. Vi ger dig en guidning genom begreppet och listar långivarna du ska välja.

Smslån med direkt utbetalning är en effekt av hård konkurrens på lånemarknaden och digitaliseringen som skett senaste tio åren. Den som vill låna ut pengar måste idag erbjuda något unikt som skiljer sig från mängden. Enkla ansökningsförfaranden och snabba utbetalningar har blivit en konkurrensfördel. Kom dock ihåg att aldrig låna mer än du kan betala tillbaka. Kom också ihåg att läsa in dig på långivarnas villkor, det är skillnad att få ett snabbt godkännande av lånet och att få en snabb utbetalning.
Ett smslån med direkt utbetalning är för dig som:

  • Plötsligt befinner dig i en besvärlig situation och behöver pengar inom några minuter.
  • Har hittat en deal som du måste slå till på men inte får loss pengar snabbt på något annat sätt.
Skillnaden på smslån med direkt utbetalning och utan.

Skillnaden mellan vanliga smslån och smslån med direkt utbetalning?

Gemensamt för alla smslån är att beloppen som lånas ut är små, från 500 kr upp till cirka 30 000 kr. Det som gör lån med direkt utbetalning unika är att de betalar ut pengarna så fort lånet är godkänt.

Det här är lån med kort återbetalningstid, sällan mer än 30-90 dagar.

Alla snabblån har höga räntor och i vissa fall avgifter som tillkommer utöver det. En högkostnadskredit får aldrig kosta mer än 100 procent av lånebeloppet. Ett lån på 3 000 kr får alltså enligt svensk lag inte kosta mer än 6 000 kr. Jämför du långivare kan du komma billigare undan än så.

Ett smslån med direkt utbetalning har ofta liknande eller identiska villkor med andra smslån, för dig som låntagare. Skillnaden ligger i samarbeten med flera banker. På de bankerna finns redan likvida medel förberedda för att kunna betala ut pengar till dig inom några minuter.

Smslån med direkt utbetalning går bara till de största bankerna

Har du ett konto hos samma bank som långivaren kommer du kunna få ut pengarna direkt. Det är ett minsta krav som du behöver följa. Detta möjliggör att överföringen kan ske momentant eftersom det räknas som en internöverföring inom banken.

Nackdelen för långivaren är att de måste binda kapital på flera ställen. Istället för att ha ett konto varifrån de kan föra över pengar till kunderna behöver de ha flera konton. Erbjuder de direkt utbetalning till fem banker är det fem utbetalningskonton som behövs.

Skicka in ansökan under öppettiderna

För de flesta lån med direkt utbetalning gäller det att du skickar in din låneansökan inom långivarens öppettider. Om din ansökan anländer efter kontorstid kommer den i de flesta fall att behandlas nästkommande dag. Det finns dock undantag och vissa långivare har möjlighet att betala ut lånet i stort sett omedelbart även utanför vanlig arbetstid och under helger. 

Innan du lånar behöver du ta reda på vilka villkor som gäller kring utbetalning. Om långivaren inte har konto eller samarbete med din bank kommer utbetalningen dröja 1-2 dagar. För den som vill ha pengar direkt är två bankdagar lång tid. Snabbheten är inte längre en fördel och du kan hellre ansöka om vanliga privatlån.

Smslån med direkt utbetalning och betalningsanmärkning

Att hitta en långivare som ger smslån med direkt utbetalning är vanligtvis inget problem. Kontakta hellre de mindre och mer snabbfotade aktörerna på marknaden. De har andra riskpreferenser och satsar oftare på kunder med betalningsanmärkningar. Storbankerna vill hellre satsa på säkra kort och låna ut pengar till den som har hög kreditvärdighet. Du får räkna med att långivaren vill att skulden som skapade anmärkningen är betald. Har du inte betalat den skulden kan det vara en bra idé att lösa det lånet så snart som möjligt.

Har du betalningsanmärkningar får du räkna med att färre långivare kan hjälpa dig. Du får också räkna med att räntorna är högre än för den som inte haft anmärkning. Fördelen är att det finns hjälp att få. Det går att få smslån med betalningsanmärkningar. Du bör känna till att andra krav gäller än för den som inte har anmärkningar.

Lånebesked direkt eller utbetalning direkt?

För dig som är i behov av ett riktigt snabbt lån är detta en vanlig fälla att falla i. Att snabbt få ett lånbesked är INTE samma sak som att utbetalningen sker snabbt.

Att få lånebesked direkt innebär att långivaren omedelbart bedömer om du har möjlighet att teckna lånet eller inte. När ditt lån blir beviljat kanske du förväntar dig att få pengarna på kontot. Tyvärr är det i många fall bara ansökan som sker snabbt, inte utbetalningen.

Smslån med direkt utbetalning är en lösning som garanterar att du få pengarna på kontot direkt. Som vi nämnde tidigare är den viktigaste faktorn för hur snabbt utbetalningen kan ske huruvida du och din långivare har konto på samma bank. 

Olika långivare har samarbeten med olika banker och i det fall din tilltänkta långivare inte har konto på din bank kommer ett smslån med direkt utbetalning INTE vara möjlig.

Hur snabbt innebär direkt utbetalning?

Att utbetalningen sker direkt är alltid en sanning med modifikation. Långivaren är bunden till att genomföra vissa nödvändiga kontroller vilka vanligtvis sker inom ramen för ansökningsprocessen. 

Du kommer alltid genomgå en kreditbedömning när du ska ansöka om ett lån. Långivaren måste bedöma om du kan betala tillbaka lånet eller inte. Du kommer alltså inte kunna ta ett smslån med direkt utbetalning utan att först genomgå en ansökningsprocess.

Den snabbaste vägen – Pengarna på kontot inom 15 min

Ansöker du om ett smslån och får det beviljat finns det inga hinder för långivaren att föra över pengarna direkt. Har ni samma bank kan överföringen var klar på några minuter. Du kan alltså ha pengarna på kontot bara några minuter efter att du skickat in din ansökan om perfekta förutsättningar föreligger.

Annan bank än långivaren ger inte direkt utbetalning.

Olika banker – Utbetalning samma dag

Om du har en annan bank än långivaren får du räkna med att utbetalningen tar längre tid. Det hänger ihop med att det inte är en internbanksöverföring som ska göras.

Om du hittat ett bra lån men långivaren inte delar bank med dig kan du under vissa förutsättningar ändå få lånet utbetalt samma dag.

Om det är viktigt att pengarna finns på kontot samma dag gäller det att din ansökan kommer in så tidigt som möjligt under dagen. De flesta stora banker jobbar nämligen med bryttider vilket får konsekvenser för hur snabbt överföringen kommer ske.

Ansök på morgonen

Om du söker lånet tidigt på morgonen och långivaren för över pengarna innan 9.30 på morgonen är det i stort sett garanterat att du har pengarna på kontot strax efter lunch.

En viktig tid att ta i beaktning är 13.00. Detta då en överföring efter denna tidpunkt vanligtvis innebär att du måste vänta till nästa dag innan du har pengarna på kontot. Är det dessutom efter 13.00 på en fredag är den troliga konsekvensen att du får vänta flera dagar på att få din utbetalning.

Nyhet – Smslån med swish

Att teckna och betala tillbaka lån med hjälp av betalningslösningen Swish har länge varit på tal om inom lånbranschen. Utvecklingen har dock gått långsamt och det har länge inte funnits någon möjlighet att nyttja sig av Swish vid sms lån eller lån över huvud taget.

Vissa aktörer har kunnat erbjuda återbetalning via swish, men det har inte varit möjligt att få lånet utbetalt samma väg. En anledning till att det inte varit möjligt är det faktum att Swish togs fram som en lösning för privatpersoner.

Smslån med Swish och direkt utbetalning – i framtiden

Nyligen lanserade dock Swish en lösning för företagslån vilket öppnar chanserna för att det snart är möjligt att få sms lån med direkt utbetalning via Swish.

Detta är en nyhet med kapacitet att revolutionera lånemarknaden, både i termer av hastighet och smidighet. 

Smslån med direkt utbetalning – Ingen snabbhetsgaranti

Som du kanske förstår finns det inget krav för vad som får kallas för ett smslån med direkt utbetalning. Det faller på dig som kund att jämför olika villkor för att se vilken långivare som har bäst möjlighet att så fort som möjligt kunna godkänna din låneansökan och utföra transaktionen.

Smslån med direkt utbetalning – Fördelar

  • Självklart är det hastigheten i utbetalningen som är högsta prioritet om man söker sig till ett sms lån med direkt utbetalning. 
  • Jämfört med de flesta andra typer av lån är hasigheten överlägsen. Till stor del beror detta på att summorna är mindre och risken därmed inte är lika stora för långivarna.
  • Just hastigheten möjliggör att du på ett snabbt och smidigt sätt kan lösa hastigt uppkomna situationer där du behöver pengar i stort sett omedelbart. Vanligt är att det rör sig om någon typ av olycka eller oförutsedd utgift som din ekonomi inte har marginaler för.

Smslån med direkt utbetalning – Nackdelar

  • Jämfört med andra typer av lån är det vanligtvis den effektiva räntan som är den stora nackdelen. När du tecknar ett lån av den här typen måste du vara beredd på att betala förhållandevis hög ränta. En överblick över fler alternativ och vad du ska tänka på när du ska låna pengar hittar du på vår startsida
  • Med detta i åtanke är det såklart bra om du betalar av lånet omedelbart när du får in nya pengar på kontot. Detta lån ska vara högsta prioritet att betala tillbaka på då räntan många gånger tickar väldigt fort.
Varningstriangel gällande högkostnadskrediter.
Sms lån är högkostnadskrediter

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Kontaktuppgifter finns på www.hallåkonsument.se

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?