Sparkonton

Sparkonton

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2023-11-17
Björn
Granskad 2023-11-17 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Sparkonton är en populär sparform som erbjuder möjligheten att spara pengar på ett tryggt och långsiktigt sätt. I följande artikel får du viktig information om allt från att välja det bästa sparkontot till att öppna det och dra nytta av statliga insättningsgarantier.

Kort sammanfattning

  • För att få en hög sparränta är det viktigt att välja ett konto med en bra ränta och jämföra olika banker.
  • Att välja en bank, fylla i en ansökan och göra en första insättning är allt som krävs för att öppna ett sparkonto.
  • Den statliga insättningsgarantin skyddar sparare, upp till ett visst belopp, om en bank går i konkurs.
  • Det bästa sparkontot för 2024 varierar från person till person, så ta hänsyn till ränta, avgifter, villkor och tillgänglighet.
  • Många banker erbjuder speciella konton med förmånliga villkor för barn, och sparkonton kan vara en bra start för deras ekonomiska framtid.
  • Att jämföra sparkonton på internet, genom att titta på räntor och villkor, är ett bra sätt att hitta det bästa valet.

Rekommenderat sparkonto: Multitude Bank

Lånekrav:

  • Minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Ett svenskt bankkonto att föra över till vid uttag
Ränta Bindningstid Min. insättning Max. insättning Avgifter Fria uttag
4,00 % 1 000 000 kr Inga Helt fritt
4,25 % 3 mån 1 000 kr 1 000 000 kr Inga Inga
4,30 % 6 mån 1 000 kr 1 000 000 kr Inga Inga
4,40 % 12 mån 1 000 kr 1 000 000 kr Inga Inga
4,30 % 2 år 1 000 kr 1 000 000 kr Inga Inga
4,30 % 3 år 1 000 kr 1 000 000 kr Inga Inga
Insättningsgaranti:

Hos Multitude Bank kan man spara upp till en miljon kronor per konto. Räntorna överträffar det mesta som erbjuds på den svenska marknaden. Vi har inte kunnat hitta någon som är väsentligt bättre. Storbankerna kommer inte i närheten.

Banken skriver själva följande gällande insättningsgarantin:

Alla våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av EU Direktiven 2014/49/EU. Malta Depositor Compensation Scheme garanterar ditt insatta kapital och upplupna räntor hos Multitude Bank upp till motsvarande €100 000.

Uttag

För att ta ut pengar behöver du ett svenskt bankkonto att föra över pengar till. Multitude bank skall alltså inte ses som din primära bank, utan ett komplement när du vill förvara ett större belopp på ett sparkonto, med den tryggheten det innebär.

De sparkonto som är låsta till en viss tid medger i dagsläget inga fria uttag under avtalstiden. Du har dock 14-dagars ångerrätt på öppnat sparkonto. Kontakta kundtjänst inom den tiden för att låsa upp ett låst konto.

Ansökningsprocess

Ansökan är en enkel 5-stegsprocess:

  1. Börja med att logga in med ditt BankID
  2. Ange dina personuppgifter
  3. Bekräfta dina kontaktuppgifter
  4. Bekräfta ditt bankkonto
  5. Bekräfta din ansökan

Kommunikation

Vid godkänt konto kommer banken kontakta dig via email. Även ändringar i räntor kommer kommuniceras via email.

Hög ränta på sparkonto

Alla vill självklart ha en hög ränta på sitt sparkonto. Man kan maximera avkastningen på sitt sparande genom att välja ett sparkonto med en konkurrenskraftig räntesats.

Vad många inte vet är att man kan förhandla om räntan på ett sparkonto. Hur hög ränta du kan förhandla till dig beror på många faktorer, t.ex. ditt kapital och den allmänna räntenivån på marknaden.

Innan du väljer ett sparkonto kan det vara värt att göra en jämförelse av olika banker och deras räntor. Och om du visar att du är villig att flytta ditt kapital kan detta användas vid en eventuell förhandling med banken.

För andra sätt att spara kan du läsa mer om bl.a. aktier och andra investeringsformer.

Låst sparkonto

Är du villig att låsa pengarna under en längre tid erbjuder många banker konton med högre ränta. Du kan binda pengarna i allt från 3 månader till flera år. Om bankerna räknar med att Riksbankens styrränta sjunker framöver kan man få högre ränta på kortare tidsperioder. Precis som för bolån får man själv avgöra vad sannolikheten är för att en bunden räntan blir en bra affär.

I vissa fall ingår det ett visst antal uttag, men ofta så är pengarna helt låsta under hela avtalstiden. Läs på vad som gäller innan du sätter in pengar. Var också säker på att du kan avvara pengarna under den tiden de är låsta, annars kan en annan sparform vara att föredra.

Så öppnar du ett sparkonto

Att öppna ett sparkonto är ganska enkelt. För det första måste du välja ett finansiellt institut eller en bank som erbjuder sparkonton. Efter det kan du få mer information om deras olika sparkonton genom att besöka deras fysiska filial eller deras hemsida.

Du kan ansöka om ett sparkonto antingen online eller personligen i banken efter att du har valt ett som passar dina behov. På mindre banker kan du idag enkelt verifiera dig med bankId efter att ha fyllt i dina uppgifter. Du kan direkt börja spara pengar efter att ansökan har godkänts.

Statliga insättningsgarantin

Den statliga insättningsgarantin är en viktig aspekt att ta hänsyn till när man öppnar ett sparkonto. En statlig garanti finns i många länder för att skydda sparare i händelse av att en bank går i konkurs.

Detta betyder att spararnas insättningar kommer att ersättas till en viss nivå i händelse av att banken misslyckas. Det finns skillnader i nivån av statlig garanti mellan olika länder, så det är viktigt att veta vad som gäller om du funderar på att öppna ett sparkonto i ett annat land.

Inom EU finns gemensamma regler och där är den nuvarande maximala insättningsgarantin 100 000 € eller motsvarande i nationell valuta.

Information om aktuellt maxbelopp på insättningsgarantin, samt ytterligare information om att sätta in pengar i andra länder finns att läsa hos Riksgälden.

Bästa sparkontot 2024

Det finns inte ett enda ”bästa” sparkonto för alla, eftersom allas behov och preferenser varierar. Det som är idealiskt för en person kan inte vara idealiskt för en annan. När du letar efter det bästa sparkontot 2024 måste du titta på saker som ränta, avgifter, villkor och tillgänglighet.

Som ovan nämnts bör du fundera på ifall du kan låsa pengarna en tid för att få högre ränta.

Att använda jämförelsesidor eller konsumentrecensioner för att få en översikt över de olika erbjudandena och hitta ett sparkonto som passar ens ekonomiska mål kan vara fördelaktigt.

Sparkonto för barn

Barn bör lära sig att spara pengar tidigt i livet, vilket kan hjälpa dem att bygga en ekonomisk framtid. Många banker erbjuder speciella sparkonton för barn, där barn får ränta samtidigt som de lär sig sparande.

Dessa konton kan ha låga avgifter eller inga alls; vissa av dem kan också erbjuda bonusar eller incitament för regelbundna insättningar. Det är viktigt att involvera barn i beslutet och förklara sparande i enlighet med deras ålder och kunskap.

Jämför sparkonton online

För att hitta det bästa sparkontot som passar ens behov är det enklaste sättet ofta att jämföra sparkonton online. Det finns många webbplatser och verktyg som sparare kan använda för att hjälpa dem att jämföra räntor, villkor och andra faktorer.

Genom att använda dessa jämförelsesidor kan du spara tid och kraft genom att få en snabb översikt över de olika alternativ som finns tillgängliga. Det är viktigt att vara noggrann och noggrant läsa igenom villkoren innan du väljer att öppna ett sparkonto online.

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?