Öka dina chanser till lån med ett borgenslån

Öka dina chanser till lån med ett borgenslån

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2022-09-21
Björn
Granskad 2022-09-21 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Långivare kräver att du har bra kreditvärdighet för att få ett lån. Om du saknar det kan ett lån ändå vara möjligt. Här kan du läsa om borgenslån och hur det förbättrar dina chanser.

Det finns många tillfällen i livet då man kan behöva ta ett lån. Kanske vill du köpa en bostad, göra en investering eller något annat som ditt befintliga kapital i dagsläget inte tillåter.

För att bli beviljad ett lån tillkommer vanligtvis krav på en säker och ordnad ekonomi. Om du inte uppfyller dessa krav kan det bli svårt att få ett lån.

Vid dessa tillfällen kan ett borgenslån vara ett alternativ för dig. Om du exempelvis har en betalningsanmärkning eller en inkomst som långivaren inte anser vara tillräckligt säker kan en person i din närhet, borgensmannen, gå i borgen för dig, gäldenären.

Denna person åtar sig en del av ansvaret för att lånet ska bli återbetalat, vilket gör att din kreditvärdighet blir stärkt. Att en borgen blir tecknad innebär att långivaren, borgenären, får en form av säkerhet för att lånet kan bli återbetalat, och minskar därmed risken vid ett beviljat borgenslån.

Olika former av borgenslån

När en person i din närhet ska teckna en borgensförbindelse finns i huvudsak två olika former av upplägg.

Enkel borgen

Den första formen kallas för enkel borgen. Med en enkel borgen menar man att långivaren först måste kräva låntagaren på betalning. Om betalning uteblir övergår kravet till borgensmannen.

Proprieborgen

Proprieborgen är den vanligast förekommande formen vid borgenslån. En proprieborgen innebär att långivaren har rätt att vända sig till både gäldenären eller borgensmannen vid utebliven betalning av ett borgenslån.

Bankerna kräver oftast att du har ordnad ekonomi och trygg inkomst. Ett borgenslån ökar chanserna till lån.

Vem kan vara borgensman?

En borgensman kan vara i princip vem som helst i din närhet. Bankerna kräver dock att personen som tecknar borgensförbindelse för ditt borgenslån uppfyller vissa krav.

För att du ska bli beviljad ett borgenslån är kravet till att börja med att den person som ska gå i borgen för dig har förtroende för att du kan betala av lånet. Om detta inte är fallet är det sällan en god idé att ansöka om borgenslån.

Det huvudsakliga kravet består i att borgensmannen är fri från betalningsanmärkningar samtidigt som denne måste ha tillräcklig ekonomi för att kunna betala både sina egna kostnader och gäldenärens lånekostnader.

Vem som kan vara borgensman varierar därmed beroende på kostnader och inkomst. Det finns heller inga exakta siffror för vad som är klassat som en tillräcklig ekonomi, det är upp till långivaren att avgöra. Som en del i detta beslut kommer långivaren göra en kreditupplysning på borgensmannen precis som på gäldenären.

Hur kan ett borgenslån påverkas?

Eftersom ett borgenslån innebär minskad risk för långivaren finns goda möjligheter till förbättrade lånevillkor. Den stora fördelen med ett borgenslån är därför att din stärkta kreditvärdighet möjliggör större lånebelopp till lägre ränta.

Hur mycket lånets villkor blir påverkade beror mestadels på hur långivaren bedömer borgensmannens ekonomiska situation.

Viktigt att tänka på vid borgenslån

Innan du ansöker om ett borgenslån är det viktigt att du själv anser dig ha tillräckliga medel för att betala kostnaderna. Att du har en borgensman som kan täcka upp för dig bör du inte se som en utväg.

Om du inte kan betala tillbaka ditt borgenslån hamnar ansvaret på borgensmannen. Denne riskerar att hamna i en ekonomiskt dålig situation som kan resultera i betalningsanmärkning.

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?