Factoring – ett snabbt sätt att frigöra kapital

Factoring – ett snabbt sätt att frigöra kapital

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2022-09-11
Björn
Granskad 2022-09-11 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Factoring har seglat upp som ett populärt och allt mer efterfrågat alternativ till traditionellt banklån. Genom fakturaköp eller fakturabelåning kan du frigöra kapital i verksamheten. Men hur fungerar factoring? Och vad ska du tänka på innan du väljer factoringbolag? Läs vår guide för att ta reda på vilken lösning som är den bästa för dig.

Nästan alla företag tyngs av återkommande utlägg, så som löner och inköp av material. Beroende på hur lång kredittid dina fakturor har kan det dröja innan du får betalt av kunderna. För ett företag med begränsat kapital kan detta ställa till problem. Det är i dessa fall factoring kan fungera som en hjälpande hand.

Vad är factoring?

Du har troligtvis hört begreppet, men vad är egentligen factoring? Kort sagt betyder det att ett företag säljer eller belånar sina fakturor, i utbyte mot kontanta medel. I dag finns flertalet factoringbolag – ofta rör det sig om banker och finansbolag som erbjuder denna tjänst.

Se alla listade företagslån >

Så fungerar factoring

Factoring används ofta som en form av samlingsbegrepp, innehållande flertalet delar. Detta gör att man kan använda tjänsten i olika syften. Factoring inkluderar exempelvis tjänster inom bokföring och fakturautskick. Men när man talar om factoring avser man främst fakturaköp och fakturabelåning.

Fakturaköp

Fakturaköp innebär att du säljer dina fakturor till ett factoringbolag. På så sätt slipper du vänta på att kund inkommer med betalning – i vissa fall kan du få betalt av ditt factoringbolag samma dag. När factoringbolaget tar över fakturan blir kunden informerad, detta för att uppmärksamma att betalningsmottagaren ändrats. I vanliga fall är kredittiden densamma som innan.

Kostnad för fakturaköp anges ofta i form av en viss procent av fakturans belopp. Hur hög procentsatsen är varierar mellan olika factoringbolag och är något parterna kommer överens om sinsemellan.

Fakturabelåning

Vid fakturabelåning överlåter du inte fakturorna till ett factoringbolag – istället lånar du en viss procentsats av fakturans totalbelopp. Vanligtvis rör det sig om cirka 60–95%. När du ansöker om fakturabelåning fungerar fakturorna som en säkerhet. Denna typ av lån kan därav vara lättare att bli beviljad än ett traditionellt sådant, särskilt i de fall bolagets likviditet inte är stark.

Om du väljer fakturabelåning istället för fakturaköp äger ditt företag fortsatt fakturorna i fråga. Detta innebär att eventuella påminnelse- och förseningsavgifter tillfaller dig och ditt företag.

Vid fakturabelåning beräknas kostnaden mot belåningsgrad och risken för fakturorna i fråga. Precis som vid fakturaköp varierar kostnaden beroende på vilket factoringbolag du vänder dig till, men allt som oftast kan du räkna med cirka 2–5% av fakturans belopp.

Fördelar med factoring

Factoring används ofta av små och medelstora bolag där kassaflödet kan vara oregelbundet. Detta eftersom metoden kan vara ett effektivt sätt att snabbt stilla behovet av likvida medel. Men med anledning av de många fördelarna har tjänsterna även blivit vanligt förekommande bland större företag som alternativ till företagslån.

  • Enklare finansiering – factoring är i många fall enklare att bli beviljad än ett banklån.
  • Få betalt snabbare – vanligtvis får du betalt inom 48 timmar och slipper vänta på att fakturans kredittid löper ut.
  • Spara tid – ditt factoringbolag hanterar påminnelser och inkassoförfarande i de fall kunden inte betalar.
  • Eliminera kreditrisken – du har möjlighet att lägga över kreditrisken på factoringbolaget.

Vad betyder factoring med och utan regress?

Om du hört talas om factoring har du säkerligen hört talas om ”regress” också. Men vad betyder egentligen factoring med respektive utan regress? Nedan går vi igenom de två olika formerna av fakturaköp.

Factoring med regress

Regress betyder ”återgång”. Om du väljer att sälja fakturor med regress innebär det att de fakturor som kunden inte betalar återfaller till dig. Om kunden inte betalat på förfallodatum kommer ditt factoringbolag skicka ut påminnelser till denne. Denna process pågår i det antal dagar du och factoringbolaget avtalat i samband med fakturaköpet.

I de fall betalning fortsatt uteblir nyttjar bolaget sin regressrätt, vilket innebär att du blir skyldig att omgående betala tillbaka fakturans belopp. Factoring med regress är ofta det snabbaste sättet att sälja fakturor, då kreditbedömningen inte är lika omfattande.

Factoring utan regress

Vid fakturaköp utan regress tar ditt factoringbolag över hela risken för fakturorna i fråga. Om kundens betalning uteblir återfaller inget betalningsansvar på dig. Fakturaköp utan regress innebär att du eliminerar de kreditrisker som finns, och är därför något mer riskfyllt för factoringbolaget. Av denna anledning är det ofta nödvändigt med en mer strikt kreditbedömning, både av dig och dina kunder. Vid factoring utan regress kan du ofta inte sälja lika många fakturor, samtidigt som räntan tenderar att bli något högre.

Vanliga frågor

Vad kostar factoring?

Factoring betalas genom att factoringbolaget behåller en viss procent av fakturans belopp. Vanligtvis uppgår procentsatsen till 2–5%, men beror på belåningsgrad och fakturornas risk.

Kan man sälja enstaka fakturor?

Ja, du väljer själv om du vill sälja samtliga fakturor eller bara några av dem.

Hur snabbt går det att sälja en faktura?

Factoring och fakturaköp är ett snabbt sätt att öka företagets likviditet. När du säljer en faktura får du oftast betalt av factoringbolaget inom 48 timmar.

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?