Rekommenderade snabblån:
Fördelar
  • Inga lockpriser
  • Ingen UC
  • Tydlig prisinformation
Nackdelar
  • Ingen helgutbetalning
  • Hög ränta - 39%

Varför välja Kredit365

Kredit365 är en av många aktörer ute på marknaden, men också en av de mest etablerade. De erbjuder smslån utan UC med direkt utbetalning. Kredit365 marknadsför sig inte genom att försöka övertyga dig som kund att fatta överilade beslut och låna pengar.

Deras målsättning är att arbeta med ansvarsfull kreditgivning och hjälpa dig att fatta medvetna beslut.

Med tanke på den höga räntan är det framför allt du som har betalningsanmärkningar som behöver låna små belopp som är en möjlig kund. Innan du tar ett lån på så lite som 2 000 kr till 5 000 kr bör du försöka hitta andra lösningar.

Du kan exempelvis sälja gamla saker för att få loss pengarna eller omförhandla andra lån till ett nytt privatlån för att sänka dina månatliga utgifter.

Fördelarna med Kredit365 är tydligheten eftersom alla kunder får samma fasta ränta och att de är inkluderande eftersom de accepterar betalningsanmärkningar.

Vanliga smslån

Kredit365 är en av få aktörer som fortfarande erbjuder riktiga smslån. Termen smslån används numera i bred utsträckning och omfattar i många fall även kontokrediter, ett lån som är mer likt ett kreditkort än ett vanligt smslån.

Nackdelen med kontokrediten jämfört med smslånet är att du får ett konto med ett lånebelopp som du kan använda när du vill. Något som ökar risken att du lånar flera gånger. Smslån däremot, är riktat till dig som bara vill ha ett litet och lån en gång som du betalar av på kort tid, ofta inom en eller ett par månader. 

Hemsida https://www.kredit365.se
Email kundtjanst@kredit365.se
Telefon 08-522 945 00
Mån-Fre 08:00-18:00
Lör, Sön & Helg 10:00-15:00

Fem vanliga frågor om Kredit365

Vilka öppettider har Kredit365?

Öppettiderna på Kredit365 är följande:
Måndag – Fredag: 08:00 – 18:00, 
Lördagar: 10:00 – 15:00,
Söndagar & helgdagar: 10:00 – 15:00

Hur fort kommer pengarna in på kontot?

Pengarna kommer i regel in på ditt konto nästföljande bankdag, men det beror också på vilken tid Kredit365 mottagit din ansökan.  Om skickar in din ansökan innan klockan 13:00 och blir godkänd får du regel pengarna samma dag. Kommer din ansökan in efter klockan 13:00 kommer pengarna nästkommande bankdag.

Jag har en betalningsanmärkning, kan jag låna ändå?

Det är möjligt att du blir beviljad ett lån trots en betalningsanmärkning. En individuell bedömning görs vid varje ansökan.

Vilka grundkrav finns det för att kunna bli beviljad ett lån?

Du måste vara minst 18 år gammal, inget skuldsaldo hos Kronofogden och ha en deklarerad inkomst. 

Använder Kredit365 inkasso?

Ja, de säljer sina fakturor till Gothia Finans vid utebliven betalning av påminnelsefakturan. 

Ägare Folkefinans AS Norge, Filial Sverige
Org nr 516404-7044
Götgatan 78
118 30 Stockholm

Om Kredit365

Kredit365 är ett licensierat kredit- och finansbolag. De är en av flera låneaktörer som tillhör norska gruppen Folkefinans AS som under 2008 satte upp en svensk filial i Stockholm. Kredit365 står under tillsyn av både svenska Finansinspektionen och norska Finansdepartement.  

De marknadsför sig som en ansvarsfull kreditgivare som utöver lagar och förordningar engagerar sig i att sätta upp egna riktlinjer. På deras hemsida kan du läsa mer om vad en ansvarsfull kreditgivare innebär, enligt deras egen utsago.

Det är en utmaning att vara en ansvarsfull kreditgivare och samtidigt erbjuda snabba lån till höga räntor. Kredit365 smslån har en ränta precis under taket för vad högkostnadskrediter enligt lag får kosta. Vi anser att det ställer högre krav på långivarens ansvarstagande.

Vi anser att långivarens ansvarstagande bör innefatta ett aktivt arbete med kunder som inte betalar i tid. Ett område där Kredit365 tyvärr inte håller måttet.

En annan faktor är att långivarna bör ha en låg beviljandegrad i det hr segmentet. Med låg beviljandegrad menar vi att man ska ha förhållandevis höga krav på låntagarnas ekonomiska situation.

Anledningen är att eftersom räntan är hög är det färre som har råd att betala lånen (än om räntan är låg). Och just eftersom räntan är hög kommer färre personer ansöka om att få låna.

Har du en god ekonomi kan du ansöka om ett privatlån på 5 000 kr istället. Det här skapar en situation som bör resultera i en låg beviljandegrad.

Lånerbjudanden hos Kredit365

Kredit365 har endast ett låneerbjudande. Ett smslån med en minsta lånesumma på 2 000 kr och högsta lånesumman ligger på 5 000 kr. På deras hemsida finns en lånekalkyl där du enkelt ser vad ett lån kostar.

Alla räntor och avgifter, dvs. hela lånekostnaden, redovisas i kalkylen. Det finns alltså inga dolda avgifter som överraskar i ett senare skede, något vi anser är positivt då transparens borgar för seriositet. 

Lån utan UC hos Kredit365

Kredit365 erbjuder smslån utan UC. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas av att du ansöker om ett lån hos dem. Många långivare som erbjuder smålån och smslån gör en kreditupplysning hos andra bolag än UC. De kan exempelvis använda Sergel Kredit, Bisnode och Creditsafe.

Kredit365 skickar en förfrågan om kreditupplysning till Bisnode när du ansöker om lån. Storbanker, hyresvärdar och andra företag använder sig i regel av UC och för varje kreditupplysning som görs påverkas din kreditvärdighet.

Amorteringstid 

När du tar ett lån hos Kredit365 har du 30 dagar på dig att betala tillbaka lånesumman och lånekostnaden. Förutsatt att du betalar in hela beloppet på fakturan innan förfallodatum tillkommer inga extra avgifter.

Ränta och avgifter

Räntan på smslån är högre än på privatlån. Den nominella räntan när du lånar pengar hos Kredit365 ligger på 39%. Utöver det tillkommer även en uppläggningsavgift om 350 kr och en administrativ avgift på 45 kr.

Hur hög den effektiva räntan är beror givets på lånebeloppet men den är extra hög för låga lånebelopp och minskar i takt med att lånesumman ökar.

Lånar du maxbeloppet som är 5 000 kr får du en effektiv ränta på 260% och den totala lånekostnaden blir 5 555 kr. Lånar du istället det lägsta beloppet som är 2 000 kr ligger den effektiva räntan på 1133% och den totala lånekostnaden blir då 2 459 kr.

Avdragsgill ränta

När du lånar pengar hos Kredit365 skickar de uppgifter till Skatteverket om hur mycket ränta du har betalat in. Skatteverket lägger in det i din deklaration där du har rätt till ett avdrag på den totala räntesumman du betalar in under ett år. Dröjsmålsräntor är inte avdragsgilla.

Utebliven betalning

Om du inte betalar fakturan från Kredit365 i tid skickar de ut en påminnelsefaktura ungefär 6 dagar efter förfallodatum. Då tillkommer även en påminnelseavgift på 60 kr.

Utöver det tillkommer dröjsmålsränta med 3% per månad, dvs. 36% per år. Påminnelsefakturan förfaller 30 dagar efter första fakturans förfallodatum.

Inkassokrav

Betalar du inte påminnelsefakturan som avser lånebelopp, lånekostnad och påslaget av avgift och dröjsmålsränta, får du inga fler påminnelser av Kredit365. Ärendet går då över till Gothia, inkassobolaget som Kedit365 säljer fakturor till.

Det kan ta olika tid innan Gothia köper fakturan, därför går det inte säga hur lång tid det dröjer innan du får ett brev från dem. Tidsspannet brukar ligga på två veckor upp till tre månader.

Skjuta upp förfallodatum

När du ringer till kundtjänst och ber om att få skjuta upp fakturan kollar de på ditt kundkort för att se din betalningshistorik och utifrån det fattar de beslut. Om du inte har några påminnelser från Kredit365 kan du i regel få skjuta upp betalningen.

Det tillkommer en avgift på 350 kr och förfallodatumet blir framflyttat 30 dagar från dagen du kontaktade kundtjänst om hjälp.

Ta lån hos Kredit365

Du hittar låneansökan till Kredit365 på deras hemsida. Är du ny kund måste du logga in med BankID. För att skicka iväg ansökan måste du acceptera villkoren, där finns även en länk så att du kan läsa genom dessa först.

Vidare måste du bekräfta att du inte är en politiskt utsatt person, sen är du klar att skicka iväg din ansökan. Du får svar i princip direkt, men pengarna skickas enbart ut under deras öppettider och därmed inte under helger.

Kundservice

Om du behöver kontakta kundservice hos Kredit365 har du ett par olika alternativ att välja på. Du kan kontakta kundtjänst på telefon eller e-post. Vid samtliga kontakter i våra tester har de svarat snabbt och hjälpt oss med våra frågor.

Om du vill låna högre belopp

Som tidigare nämnt är maxbeloppet du kan låna hos Kredit365 5 000 kr. Om du är i behov av att låna en något högre summa har Folkefinans flera långivare, inom samma koncern, som har lite olika låneerbjudanden. 

Monetti – erbjuder lån mellan 2 000 – 20 000 kr

Frogtail – erbjuder lån mellan 7 000 – 40 000 kr

Omdöme och sammanfattning 

Det är en klar fördel att Kredit365 erbjuder smslån och inte enbart kontokrediter som många andra. Anledningen har vi nämnt tidigare, att kontokrediten binder upp dig som kund och sänker tröskeln för att låna pengar igen.

Vad som också är positivt med den här kreditgivaren är att de verkar måna om sina kunder och försöker inte övertyga dig att låna mer pengar.

Lånet är ett av de dyrare på marknaden med en fast ränta på 39%, något man dessvärre får räkna med i den här lånekategorin. Eftersom räntor på smslån i regel är höga, är det extra viktigt att man betalar av lånet i tid för att kostnaderna inte ska sticka iväg.

Nackdelar med Kredit365

Även om de verkar bry sig om sina kunder skickar de enbart ut en påminnelse – därefter säljs fakturan till inkassobolaget Gothia. Här skulle de kunna vidta ytterligare någon åtgärd innan ärendet överlämnas till inkasso.

Att vara en ansvarsfull kreditgivare ansar vi ställer krav på att man stöttar och vårdar sina kunder, även när det ekonomiska läget är tufft.

En iaktaggelse är att det kostar mer pengar att be om att skjuta upp förfallodatum än att låta påminnelserna komma och dörsjmålsräntan aktiveras. Borde det inte vara tvärtom?

Snabb kundtjänst

När vi kontaktade Kredit365 via e-post en måndagsmorgon fick vi svar på mindre än 15 minuter. Värt att nämna är att alla frågor inte besvaras via mejl. Har du frågor rörande framskjutet förfallodatum måste du kontakta Kredit365 via telefon.

När vi ringde till kundservice en tidig eftermiddag fick vi svar på en gång, helt utan telefonkö. Vi möttes av en trevlig och hjälpsam medarbetare som kom med bra och tydliga exempel som gjorde svaren tydliga.

Undvik smslån om du kan

Innan du tar ett eventuellt smslån rekommenderar vi att du funderar noga över saken. Fråga dig själv om du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet och lånekostnaderna innan förfallodatumet.

Har du redan en ansträngd ekonomi kan ett smslån förvärra situationen. Smslån blir snabbt dyra om du inte kan betala i tid. Smslån kan aldrig rädda en trasig ekonomi, det ska enbart ses som en nödlösning på ett mindre problem. Pröva gärna att ansöka om ett privatlån i första hand.