Rekommenderade snabblån:
Fördelar
  • Ingen UC
  • Två olika erbjudanden
  • Tydlig prisinformation
Nackdelar
  • Hög ränta – 39%
  • Ingen helgutbetalning

Varför välja Monetti

Monetti är en etablerad långivare och har funnits på marknaden sedan 2006. De riktar sig till kunder som kan ha svårt att få lån hos storbankerna.

Enligt dem själva har hundratusentals kunder valt Monetti på grund av deras schyssta villkor, tydliga prisbild och den personliga servicen.

Om du söker ett lån utan UC på som mest 20 000 kr kan Monetti vara ett alternativ. Ska du ansöka om en kontokredit ska du först pröva att få lån hos Flexkontot, de har endast 0,48% högre ränta och är helt utan avgifter.

Monettis uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift gör dessvärre att kostnaderna drar iväg   

Hemsida https://www.monetti.se
Email info@monetti.se
Telefon 08-588 581 00
Måndag - fredag 08:00 - 18:00
Lördag, Söndag samt helgdagar 10:00 - 15:00

Tre vanliga frågor om Monetti 

Kan jag låna pengar hos Monetti med betalningsanmärkningar?

Så länge du inte har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden är det möjligt att du kan låna pengar hos Monetti trots betalningsanmärkning.
En individuell bedömning görs på varje kund och ansökan. 

Använder Monetti inkasso?

Ja, de har ett eget inkassobolag, Monetti inkasso.

Tar Monetti kreditupplysning hos UC?

Nej, de tar en kreditupplysning hos Bisnode Kredit AB.

Ägare Folkefinans AS Norge, Filial Sverige
Org nr 516404-7044
Götgatan 78
118 30 Stockholm

Om Monetti

Monetti är ett licensierat kredit- och finansbolag och en del av norska gruppen Folkefinans AS. I den svenska filialen som sattes upp i Stockholm 2008 ingår även Kredit365 och Frogtail.

Långivarna i den svenska filialen står under tillsyn av både svenska Finansinspektionen och norska Finansdepartement. 

Monetti utger sig för att vara en ansvarsfull kreditgivare och lägger stor vikt vid att kommunicera detta till sina kunder. Deras fokus ligger på att redovisa priser i kronor och att den effektiva räntan är tydlig. 

Ansvarsfull kreditgivning

Monetti håller en god standard för ansvarsfull kreditgivning.

De har höga priser (vilket är ok eftersom det råder fri prissättning i Sverige så länge man följer lagen om högkostnadskrediter) men har samtidigt fokus på transparens och tydlighet.

Att de äger sitt eget inkassobolag är något vi ser som positivt. Det innebär att de även har kontakt med dig som kund om du har ekonomiska problem och inte skulle betala i tid. 

Låneerbjudande hos Monetti

Monetti erbjuder dig som kund två olika slags lån. Här går vi igenom respektive erbjudande, deras fördelar och nackdelar.

Monetti Flexilån

Flexilån är en kontokredit och har därmed liknande funktionalitet som ett kreditkort. Du kan ansöka om lägst 2 000 kr i krediter hos Monetti, och som högst 20 000 kr.

Om du blivit beviljad kredit på 20 000 kr och inte varit försenad med några inbetalningar kan du ansöka om att öka kreditgränsen till 30 000 kr. 

Du skapar ett konto på Monettis hemsida när du har ett Flexilån. På ditt konto kan du se hur mycket kredit du har och du kan även göra uttag.

Hur mycket du väljer att ta ut på en gång är upp till dig, men de har en minimigräns på 2 000 kr. 

Amorteringstid för Flexilånet

Flexilånet fungerar lite annorlunda eftersom det är en viss summa krediter du får tillgång till. Från det att du gör ditt första uttag från ditt kontokredit får du en faktura nästkommande månad med förfallodatum den 28:e.

Fakturan skapas den 14:e varje månad med den summa du hittills tagit ut från kontot. 

Monettilån

Monettilånet är inte en kontokredit utan ett smslån. Du ansöker om en lånesumma, 2 000 kr till 20 000 kr, och blir din ansökan beviljad betalas hela summan ut på ditt bankkonto. 

Till skillnad från en del andra aktörer som erbjuder smslån har du möjlighet att påverka återbetalningstiden hos Monetti. När du skickar iväg ansökan kan du själv välja en återbetalningstid på 1, 6, eller 12 månader.

Amorteringstid för Monettilånet

Om du tar ett smslån, som de kallar Monettilån, har du möjlighet att välja amorteringstid. Valet gör du i samband med din ansökan. Du kan välja att återbetala lånet efter 1, 6 eller 12 månader. 

Lån utan UC hos Monetti

Många storbanker använder UC när de tar kreditupplysningar på sina kunder. När ett företag använder UC sparas alla kreditupplysningar upp till ett halvår och det är synbart för andra banker och företag.

Ju fler kreditupplysningar, desto sämre kreditvärdighet får du och det försämrar dina möjligheter att bli beviljad ett lån. 

Monetti granskar din kreditvärdighet hos Bisnode Kredit AB. Andra aktörer och företag, som exempelvis traditionella banker och hyresvärdar har inte tillgång till dessa uppgifter.

Förtidsinlösen av lån

Har du möjlighet att förtidslösa ditt lån är det en god idé att göra detta. Då ska du kontakta kundservice så att din inbetalning registreras korrekt.

Du har också möjlighet att betala in en högre summa än det som står på fakturan. Detta gäller för både Monettilån och Flexilån. 

Ränta och avgifter

Den nominella räntan är densamma på båda lånen och den ligger på 39%. Det tillkommer alltid en uppläggningsavgift på 350 kr. 

För Flexilånet tillkommer, utöver uppläggningsavgift och nominell ränta, en uttagsavgift om 50 kr och en administrativ avgift på 15-45 kr.

Skillnaden på den administrativa avgiften beror på om du väljer att betala med autogiro eller inte.  

Tre avgifter utöver räntan

Tre olika avgifter på en kontokredit är för mycket för att lånet ska få ett bra betyg i vår granskning. Lagen om högkostnadskrediter finns till för att reglera kostnaden för små och dyra krediter. 

Eftersom räntan ligger på högsta lagstadgade nivå är avgifterna utöver det inget vi anser är rimligt. Som tidigare nämnts är Flexkontot en kontokredit utan UC som inte har några extra avgifter. 

Den effektiva räntan och den administrativa avgiften för smslån beror på lånebelopp och amorteringstid.

Betalar du av lånet på en månad ligger den administrativa avgiften på 45 kr. Betalar du av på 12 månader blir den administrativa kostnaden 540 kr (45*12).

Den effektiva årsräntan ligger på 58% som lägst och 1135% som högst. 

Avdragsgill ränta

Som med alla lån och krediter är räntan du betalar avdragsgill. Monetti skickar uppgifter till Skatteverket om hur mycket ränta du betalar in.

I din deklaration kan du göra ett avdrag på 30% på hela räntesumman du betalat in under ett år. Detta gäller inte fördröjningsräntor. 

Utebliven betalning

Betalar du inte din faktura i tid skickas en påminnelsefaktura ut inom en veckas tid efter förfallodatum.

Den nya fakturan har en förfallotid på 30 dagar och på den tillkommer både en påminnelseavgift på 60 kr och en månatlig dröjsmålsränta på 3%.

Du får inga fler påminnelsefakturor men många gånger skickar de ett sms eller mejl för att försäkra sig om att du fått påminnelsen. Det tillkommer inga extra avgifter på sms eller mejl. 

Inkassokrav

Betalar du inte trots påminnelsefakturor och påminnelse genom sms eller mejl går ärendet till inkasso. Monetti säljer inte fakturan till ett externt inkassobolag, de har istället sin egna inkasso, Monetti inkasso.  

Skjuta upp förfallodatum

Du kan i vissa fall skjuta upp förfallodatumet på din faktura. För att göra det behöver du ringa in till kundservice.

Förutsatt att du inte har några anmärkningar i din kundprofil hos Monetti är det möjligt att de beviljar din förfrågan. Att skjuta upp förfallodatum kostar 350 kr. 

Ta lån hos Monetti

När du ansöker om Flexilån fyller du i ett formulär på deras hemsida. Monetti behöver ditt personnummer, kontaktuppgifter, samt uppgifter om inkomst, utgifter och eventuella tillgångar.

Innan du skickar iväg ansökan har du möjlighet att kryssa i ett autogiromedgivande. 

Vill du istället ansöka om ett smslån kan du göra det via telefon eller internet. Det är enklast att använda BankID vid ansökan. Har du redan ett konto hos Monetti kan du göra en ansökan via sms.

I ansökan uppger du önskad återbetalningstid, personnummer, telefonummer och lånebelopp. 

Om du vill låna högre belopp

Hos Monetti kan du högst låna 20 000 kr. Om du ansöker om krediter kan du efter en tid ansöka om att utöka dina krediter upp till max 30 000 kr.

Är du i behov av att låna mer pengar än så finns Frogtail inom samma koncern som Monetti. De erbjuder lån upp till 40 000 kr. 

Kundservice

När du har frågor om något kan du vända dig till Monettis kundservice. De har öppet alla dagar i veckan och finns tillgängliga både på telefon och via mejl.

Under vardagar har de öppet 08:00 – 18:00 och lördagar samt helgdagar 10:00 – 15:00. 

Omdöme och sammanfattning

Monetti är en kreditgivare som erbjuder både kontokredit och smslån. Det är högkostnadskrediter och de riktar sig till personer som har betalningsanmärkningar och kan ha svårigheter att få lån hos storbanker. 

De uppger själva att de är en ansvarsfull kreditgivare och skriver tydligt på hemsidan att de inte uppmanar sina kunder att låna i onödan.

Monetti påstår inte att smslån är den bästa lösningen på ekonomiska bekymmer. De menar på att det kan vara en nödlösning på mindre problem om det inte finns en annan utväg. 

Ansvarsfull och transparent med höga avgifter

Det finns en tvetydighet i begreppet ansvarsfull kreditgivare, något vi vill lyfta fram.

Lagstiftaren säger att en högkostnadskredit inte får ha mer än 39% i ränta. Den får heller inte kosta mer att betala tillbaka än 100% av lånebeloppet. 

Branschens parter har enats om att den som är tydlig med vad ett lån kostar, sätter upp varningstrianglar på hemsidan och hänvisar till skuldrådgivare är en ansvarsfull kreditgivare. 

Det finns däremot ingen koppling mellan ansvarsfullhet och låga priser.

En långivare kan alltså vara ansvarsfull och tydlig med sina skyhöga avgifter eller oansvarig och otydlig med sina låga priser. Det här kan givetvis vara förvirrande för konsumenten.

Svårt att nå Monetti via e-post

När vi granskar kreditgivare kontaktar vi alltid kundservice för att bedöma hur bemötandet är. En viktig faktor utöver bemötande är hur snabbt återkopplingen sker. 

Vi kontaktade kundservice via e-post en timma innan stängning en vardag. Vi anser att en bra svarstid innebär en återkoppling senast nästkommande förmiddag. Två dagar senare låg det fortfarande inget svar i inkorgen. 

När vi ringde kundservice svarade de inom någon minut. Där möttes vi av en serviceinriktad och kunnig personal som kunde besvara våra frågor.

Vi fick bland annat information om att de ämnar att besvara mejl inom loppet av 48 timmar. 

Undvik smslån om du kan

Det är viktigt att fundera noga över om du verkligen behöver ett smslån eller en kontokredit. Har du möjlighet att skjuta upp fakturor eller kanske sälja av saker hemma, är detta att föredra.

Krediter och smslån kan bli dyrt om du inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna i tid. Undersök också möjligheten att ta ett privatlån, något som ger en lägre ränta och längre återbetalningstider än snabblånen gör.