Rekommenderade snabblån:
Lånbelopp
3000 kr - 30000 kr
Ränta
28,95 %
Läs mer  
Lånbelopp
3000 kr - 10000 kr
Ränta
23,95 %
Läs mer  
Lånbelopp
1000 kr - 50000 kr
Ränta
22,50 %
Läs mer  
Lånbelopp
1000 kr - 30000 kr
Ränta
42,50 %
Läs mer  
Fördelar
 • Direktutbetalning
 • Svar direkt
Nackdelar
 • Hög ränta – 39,8%
 • Ej betalningsanmärkningar
 • Otydliga på hemsidan
Ränta 39,80 %
Uppläggningsavgift 280 kr
Månadsavgift 45 kr
Effektiv ränta 53,12 % - 84,23 %
Lånbelopp 1 000 kr - 30 000 kr
Återbetalningstid 0 mån - 999 mån
Lägsta ålder på låntagare 18 år
Lägsta årsinkomst 50 000 kr

Expresskredit erbjuder direkt utbetalning till följande banker:

Danske Bank
Handelsbanken 
Nordea
SEB
Swedbank

Varför välja Expresskredit

Expresskredit riktar sig till dig som behöver kreditutrymme på 1 000 kr – 30 000 kr. De har snabba utbetalningar och du får svar direkt. Lånet är en högkostnadskredit och räntan ligger på 39,8%. 

De kommunicerar en restriktiv hållning för försenade betalningar men har egentligen en av de mer förmånliga och ovanliga kravhanteringsprocesserna på marknaden.

Fem vanliga frågor om Expresskredit

Tar Expresskredit UC?

Nej, de tar en kreditupplysning via Creditsafe och inte hos UC. 

Hur många påminnelser får jag innan ärendet går till inkasso?

Enligt hemsidan går ditt ärende till inkasso snabbt men kundservice säger att det krävs hela 6 obetalda fakturor innan ärendet tas vidare.

Har Expresskredit direkt utbetalning?

Ja, till följande banker:
Danske Bank
Handelsbanken 
Nordea
SEB
Swedbank

Kan jag logga in hos Expresskredit?

Ja, i inloggat läge väljer du vilken limit din kredit ska ha. Du kan också ansöka om utökad limit, göra uttag och extra avbetalningar.

Tillåter Expresskredit betalningsanmärkningar?

Nej, för att få låna får du inte ha betalningsanmärkningar eller ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Om Expresskredit

Expresskredit är ett varumärke som lanserades i Sverige år 2008. Varumärket ägs av GF Money Consumer Finance, en gigant på den nordiska lånemarknaden. 

De är verksamma i Finland, Sverige och Danmark och utöver konsumentkrediter erbjuder de företagskrediter, leasing, factoring och inkassoverksamhet i Finland. 

Expresskredit står under tillsyn av Finansinspektionen och följer konsumentverkets riktlinjer för konsumentkrediter.

Ägare GF Money Consumer Finance Aktiebolag
Org nr 556876-2578
Östra ågatan 31, 753 22 Uppsala

Låneerbjudande hos Expresskredit

Expresskredit erbjuder snabblån i form av kontokrediter. Lägsta kreditgräns är 1 000 kr och högsta kreditgräns ligger på 30 000 kr. Kontokredit är ungefär som ett kreditkort men utan själva kortet. 

För att få en beviljad kredit får du inte ha betalningsanmärkningar. Smslån för dig med betalningsanmärkningar kan du läsa mer om här.

Krediten blir insatt på ett konto du skapar hos Expresskredit och du betalar bara ränta på den summa pengar du nyttjar. Du får besked på en gång och de erbjuder direkt utbetalning till några av storbankerna. 

Om du blir beviljad en kreditlimit på mer än 10 000 kr kan du enbart nyttja 10 000 kr den första månaden. När du börjar betala av din skuld kan du nyttja mer av din kredit. 

Expresskredit erbjuder en kredit på 30 000 kr men tillåter bara uttag på 10 000 kr första månaden. Om deras utbetalningsgräns inte uppfyller dina behov kan du istället ansöka om lån hos exempelvis Mobillån och Fairlo.

Amorteringstid

Krediten är löpande och du kan välja att betala ett minsta belopp varje månad eller om du vill betala av krediten i ett snabbare tempo. 

Minsta återbetalning har en glidande skala från 250 kr per månad när du lånar 1 000 kr till 1 600 kr per månad när du lånar (och har tagit ut) maxbeloppet på 30 000 kr. Även här är exempelvis Fairlo mer förmånliga som förutom lägre ränta och erbjuder lägre minsta återbetalning.

Vill du betala av hela krediten på en gång kan du göra det. Då ska du kontakta Expresskredit faktureringspartner Arvato Finans. 

Ränta och avgifter

Expresskredit erbjuder en högkostnadskredit som har en ränta på 39,8%. När du får din första fakturan betalar du också en uppläggningsavgift på 280 kr. 

Uttagsavgift tillkommer på 95 kr per uttag. Har du en kredit på mer än 10 000 kr måste du alltså betala uttagsavgiften minst två gånger eftersom första uttaget maximalt för vara 10 000 kr.

Det tillkommer också en månadsavgift, eller aviavgift (trots att du betalar med autogiro) på 45 kr. 

Du kan ansöka om att höja din kreditgräns mot en avgift på 150 kr.

Sammantaget är de fasta avgifterna både många och höga, något som gör att din effektiva ränta skjuter i höjden på små krediter. 

Ska du låna mer än 10 000 kr kan ett privatlån också vara ett bra alternativ.

Utebliven betalning 

När du har fått sex fakturor eller påminnelser på rad går skulden vidare till inkasso hos Arvato Finans.

Om du inte betalar i tid får du en betalningspåminnelse med en avgift på 60 kr. Obetalda räkningar ackumuleras över tre månader innan de går vidare till inkasso.

Betalar du inte någon av fakturorna kommer Expresskredit slutligen skicka en uppsägningsfaktura. Den fakturan är på hela ditt utestående lån och du har 30 dagar på dig att lösa fakturan.

Exempel på kravhanteringsprocess hos Expresskredit

 1. Obetald faktura 2020-04-28
 2. Första påminnelse (med avgift) 2020-05-10
 3. Andra obetald faktura med 2 månader obetalt lån 2020-05-28
 4. Andra påminnelse (med avgift) 2020-06-09
 5. Tredje obetald faktura med 3 månader obetalt lån 2020-06-28
 6. Du får en uppsägningsfaktura för hela lånet. Den skickas ut 2020-08-02
 7. Skulden förmedlas vidare till Arvato Finans, 2020-09-02

Ett viktigt råd

Ett generellt men viktigt råd är att alltid ta kontakt med kundtjänst och fråga hur kreditbolaget hanterar förseningar.

Är du på väg att missa en lånebetalning, hör av dig till din långivare och försök komma överens om en lösning.

Skjuta upp förfallodatum

Du kan inte skjuta upp förfallodatum på en faktura men du kan be om en betalningsfri månad. Godkänns din ansökan får du betala en avgift på 95 kr.

Notera att en påminnelseavgift för en försenad faktura ligger på 60 kr men avgiften för en betalningsfri månad är på hela 95 kr.

Ta lån hos Expresskredit

För att låna pengar hos Expresskredit fyller du i ansökan som du hittar på deras hemsida. Du anger önskad kreditgräns och i nästa steg fyller du i din mejladress så att du kan skapa ett konto hos Expresskredit. 

Kundservice

Du kan kontakta kundservice genom att ringa, skicka e-post eller chatta på Facebook. Du kan nå kundtjänsten på telefon helgfria vardagar 08:00 – 18:00 och helger (inte storhelger) mellan klockan 10:00 – 14:00. 

Vi valde att kontakta kundtjänst på Expresskredit genom att skicka e-post och skriva i chatten på hemsidan (som är kopplad mot Facebook). De svarade oss redan samma dag, bara ett par timmar senare. 

Kundservice lämnar raka svar på våra frågor men har ett par gånger lämnat felaktiga svar. Är du osäker på informationen du får bör du fråga en extra gång för säkerhets skull.  

Låneprodukten hos Expresskredit byttes ut i samband med att lagen om högkostnadskrediter trädde i kraft. Den 1:a September 2018.

Närmare två år senare hade man fortfarande inte uppdaterat hemsidan med nya villkor för förseningar och utebliven betalning.

Omdöme och sammanfattning

Expresskredit erbjuder en kontokredit mellan 1 000 kr – 30 000 kr. De har direktutbetalning till många av storbankerna och de tar inte kreditupplysning hos UC. 

Expresskredit ger ett blandat intryck med förmånliga villkor för den som är försenad med betalningarna. En process som skulle kunna presenteras tydligare på hemsidan.

Samtidigt har de flera olika avgifter (Startavgift, månadsavgift och uttagsavgift) som gör att lånet inte är konkurrenskraftigt jämfört med en del andra kontokrediter.

Maxbelopp på första uttag

Du kan inte ta ut mer än 10 000 kr första månaden (förutsatt att du blivit beviljad mer än 10 000 kr i lån). Anledningen ska vara för att du inte ska spendera för mycket pengar på en gång. 

Sammantaget ett erbjudande med både fördelar och nackdelar. Expresskredit skulle vinna mycket på att förklara för kunderna hur lånet fungerar i praktiken.

Kontokredit eller privatlån?

När du ansöker om en kontokredit med så hög ränta som 39% och en rad fasta avgifter har du tillgång till ett konto med lånade pengar. Ett konto som ger dig frihet och tillgång till kapital men också höga kostnader.

Ett privatlån är ett lån med individuell räntesättning som du tar en gång och betalar av på en bestämd tidshorisont. Lånet har i princip alltid lägre kostnader än kontokrediten men inte samma flexibilitet. 

Bestäm dig för vad du behöver, tillgång till krediter på stadig basis och flexibla återbetalningar? Eller ett lån en gång som du vill betala av så billigt som möjligt. När du bestämt vad du söker kan du sen välja den låneform som passar dig bäst.