Leasa bil – tänk på detta

Leasa bil – tänk på detta

Kreditguiden logga
Kreditguiden.se
Kreditguiden.se har mångårig erfarenhet av jämförelse av kreditgivare. Kreditguiden.se jobbar endast med seriösa aktörer på den svenska kreditgivningsmarknaden och är inte kopplade till något kreditbolag.
Uppdaterad 2024-05-06
Björn
Granskad 2024-05-06 av:
Björn Rylander

Björn har jobbat med olika konsumenttjänster under många år, med övervägande inriktning på kreditgivning och finansiella tjänster. Han känner väl till vikten av att tillhandaha korrekt information till de som behöver ta viktiga beslut om deras privatekonomi.

Björn har en magisterexamen i Besluts-, risk- och policyanalys från Högskolan i Gävle.


Har examen från:  Lunds UniversitetHögskolan i Gävle

Här kan du läsa om saker att tänka på när du vill leasa en bil som kan öka eller minska kostnaden. Du kan även läsa om att leasning av bil till enskild firma, eller om du kan leasa en begagnad bil, och mycket annat.

Rekommenderade privatlån:

Funderar du på att leasa bil? Det moderna sättet att ha bil genom ett längre hyresavtal, leasing, har fått ett rejält uppsving de senaste åren.

Det kräver dock eftertanke. Vad är bäst, att leasa eller att köpa, och skiljer det sig mellan privatleasing och företagsleasing?

Här får du råd om vad som är viktigt att tänka på vid leasing, både som privatperson och företagare, och vad det finns för plus och minus med leasing.

Så fungerar leasing av bil

Engelskans ord ”leasing” betyder uthyrning och används flitigt i sin originalform även i Sverige. Den som leasar hyr eller arrenderar någonting under en viss period mot en månadskostnad.

När vi använder ordet i Sverige menar vi oftast leasing av fordon, till exempel en bil. Både privatpersoner och företag kan leasa. Idag finns ett oändligt utbud av bilfirmor som hyr ut bilar, tack vare att tjänsten blivit allt mer populär. 

Leasa bil istället för att ta lån  

Vid leasing behöver du inte betala en kontantinsats, till skillnad från billån. Istället betalar du en månadsavgift som kan skilja sig åt under avtalets gång.

När du leasar får du låna en ny bil till dess att leasingavtalet går ut, vilket kan vara efter ett år, tre år, eller annan avtalad period.

Den som hyr bilen kan bli ansvarig för betalning av skador och onormalt slitage, därför är det viktigt att ta reda på vilken försäkring som ingår och vad den skyddar dig mot i fall du råkar ut för en olycka eller om bilen skulle bli utsatt för något brott som inbrott eller skadegörelse. 

Bildörr och en hand som håller en nyckel.

Bindande hyresavtal vid leasing 

När du leasar en bil ingår du ett bindande hyresavtal för en viss tidsperiod. Det kan vara så att leasinggivaren efter denna tid låter dig köpa ut fordonet om du vill.

Om du är intresserad av att köpa bilen efter att leasingperioden är slut, kolla upp vad som gäller för bilens restvärde. Är det redan bestämt eller kan det variera under leasingen? Läs mer om restvärde på lanupplysningen.se.

Behöver du kapital för att köpa loss bilen kan du jämföra olika långivare här hos oss på kreditguiden.se. Du kan även jämföra räntor och villkor hos lanapengar.expressen.se när du vill låna pengar och hitta det billigaste lånet för dig.

Leasa bil på korttid i 6 eller 12 månader

Vilken längd som gäller på hyresavtalet varierar beroende på bolaget som gör biluthyrningen. Vissa ställen erbjuder korttidsleasing, vilket vanligtvis innebär att du leasar bilen i 6 eller 12 månader.

Långt från alla uthyrare erbjuder kontrakt på ett halvår eller ett år – det är inte ovanligt att hyresavtalet sträcker sig över tre år. 

Antal mil påverkar kostnaden för leasingen

I leasingavtalet kommer ni överens om hur många kilometer som bilen får köras, och vad som anses vara normalt slitage av bilen. Konsumentverket uppmanar till att noga granska avtalsvillkoren för att se vad eventuella skador kan komma att kosta dig.

Allmänt slitage av till exempel interiör och vissa stenskott är exempel på slitage som brukar anses som normalt och inte orsaka dig några extra utgifter då bilen lämnas tillbaka.

Kostnaden per månad beror bland annat på hur många kilometer du beräknas köra med bilen. Ju fler mil du planerar att köra med bilen, desto dyrare blir leasingen. 

En vacker rak väg, som sträcker sig mot horisonten, med höstfärger på sidorna.

Leasa bil så billigt som möjligt

Börja med att jämföra olika erbjudanden om leasing på marknaden. Vad blir den totala kostnaden för att leasa, jämfört med att köpa?

Vid beräkningen av månadskostnaden ska du kolla vad som ingår och vad eventuell extra utrustning kostar. Här är några olika kostnader som du bör hålla koll på i avtalet:

 • Service av bilen
 • Försäkring och reparationer
 • Ändring av leasingavgiften under tidens gång
 • Möjlighet till att bryta avtalet, både innan bilen levererats, samt efter.

Be om en kopia av hyresavtalet innan du skriver på det, så att du kan läsa i lugn och ro. Det är många detaljer att ta in och fundera över. 

Leasa eller köpa bil till företag och enskild firma

Det är kanske vanligast idag att företag leasar bil, även om det blir allt vanligare även för privatpersoner som väljer leasing framför bilköp.

Allt från enskilda firmor till stora bolag kan dra nytta av att leasa bil. För företag kan leasing av en firmabil vara ett smart alternativ till köp. Momsen på månadskostnaden är avdragsgill i deklarationen, till skillnad från de flesta köp av en firmabil på avbetalning.

Företagslån som accepterar enskilda firmor

Tack vare att företaget inte står som ägare för den leasade bilen så slipper man den kostnaden i balansräkningen och inget kapital binds. Även om nyckeltalen förbättras med leasing jämfört med bilköp och banklån så finns det fortfarande en ekonomisk risk. Ett ingånget avtal med månatliga betalningar består, även om inkomsterna till firman minskar.

Olika sätt att leasa bil

Som vi nämnt tidigare så skiljer sig leasingavtalen åt beroende på vem som hyr ut bilen. Här är några av de vanligaste formerna av leasing:

Finansiell leasing

Finansiell leasing är det vanligaste sättet att leasa en bil i Sverige. Du som leasar bilen betalar en månadskostnad och har samtidigt ansvar för bilen under avtalets gång. Du betalar för bensin eller diesel, försäkring, reparationer och annat underhåll.

Med finansiell leasing är du skyldig att antingen själv köpa bilen efter avtalets slut, eller att hitta en annan köpare. På så sätt är finansiell leasing en form av köp genom avbetalning. 

Operationell leasing

Operationell leasing kallas också för fullserviceleasing. Då har företaget som hyr ut bilen ansvar för försäkringar, service och andra kostnader som kan uppstå.

Du som leasar bilen skyddas alltså till stor del från extra kostnader, men som det går att gissa så blir månadskostnaden generellt högre jämfört med finansiell leasing.

Operationell leasing kan vara det bästa alternativet för företag då hyreskostnaderna bokförs som direkta kostnader och företagets egna kapital förblir orört. 

Långtidshyra bil – alternativ till leasing

Om du inte vill binda upp dig på ett långt leasingavtal så finns det uthyrare där du kan långtidshyra en bil. Du hyr bilen utan bindningstid, och kan till exempel byta modell efter första månaden. Eftersom avtalet är kortare blir kostnaden också högre. 

Kan jag leasa en begagnad bil?

Kan företag eller privatpersoner leasa en begagnad bil? Jodå, nu finns flera bilfirmor som börjat att erbjuda begagnade bilar till leasing.

Avtalen kan variera i tid precis som vid leasing av en ny bil, men ofta finns möjlighet att byta bil oftare om den är begagnad, till exempel efter ett år.

Fördelen med att leasa en begagnad bil är att månadskostnaden blir lägre. Väntetiden kan också vara kortare, jämfört med mer populära, nya bilar.

Privatleasing – bra att veta

Att leasa bil som privatperson innebär att du kan komma undan kontantinsats och banklån som ett bilköp ofta medför.
Många bilar tappar dessutom sitt nyvärde snabbt.

Ska du leasa en bil som privatperson är det som alltid viktigt att läsa igenom avtalet. Har du råd att betala månadsavgiften i ett visst antal år framåt, beroende på hur långt hyresperioden sträcker sig? Ingår försäkring, service, däck och reparationer eller behöver du se till att ha pengar undanlagda för oväntade utgifter?

Privatleasing kan göra det enklare att få koll på dina bilrelaterade utgifter jämfört med ägande av en bil, om dessa extra kostnader ingår i månadshyran.
Du får en tydlig överblick av månadskostnaden, men denna kan å andra sidan bli högre jämfört med att äga en bil. 

Ett par ben som hänger ut ur ett sidofönster på en bil.

Är det bra eller dåligt att leasa bil?

Det är knepigt att räkna på vad som är mest fördelaktigt – att köpa eller leasa en bil. Svaret är beroende på hur mycket du kör, vad för bil som du är intresserad av, hur länge du vill ha en och samma bil, och en hel del andra aspekter.

Men visst finns det vissa generella fördelar och nackdelar med att leasa bil. Både privatpersoner och företag slipper till exempel att ta lån hos banken och lägga ut en kontantinsats.

Lista: Tänk på detta vid leasing

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka igenom just din situation för att komma fram till om leasing är ett bra alternativ för dig.

Jämför erbjudanden och avtal, och använd dig sedan av den här listan för att ställa frågor – både till dig själv och till leasingföretaget. 

 • Hur mycket kör jag per år? 
 • Vad ingår: försäkring, reparation, service, vinterdäck?
 • Vad täcker försäkringen?
 • Hur ofta behöver jag se till att bilen får service?
 • Måste jag betala månadsavgiften även om bilen är inne för reparation?
 • Kan månadsavgiften komma att ändras?
 • Hur anmäler jag eventuella fel på bilen? 
 • Behöver jag fråga om det får vara hund i den leasade bilen?
 • Vad gäller för nybilsgarantin?
 • Hur länge kommer jag att behöva bilen, och till vad?
 • Får jag köra utomlands med bilen?

Viktigast av allt: När det väl är dags att skriva på leasingavtalet, se till att du noga läst igenom det och förstår alla delar! Med dessa råd i åtanke har du goda förutsättningar att fatta ett beslut som du är nöjd med.  

Motsvarade den här texten dina förväntningar?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 4 / 5. Antal röster: 3

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?