Sms lån – Hög beviljandegrad och snabba utbetalningar

Sms lån – en sammanfattning Har du behov av ett snabbt och kortsiktigt tillskott i kassan kan sms lån vara ett alternativ för dig. Sms lån är en variant av snabblån, lån med snabba utbetalningar och korta återbetalningstider. Det är ett lån som betalas tillbaka på 1 till 3 månader (max 12 månader) och med […]

Sms lån – en sammanfattning

Har du behov av ett snabbt och kortsiktigt tillskott i kassan kan sms lån vara ett alternativ för dig. Sms lån är en variant av snabblån, lån med snabba utbetalningar och korta återbetalningstider. Det är ett lån som betalas tillbaka på 1 till 3 månader (max 12 månader) och med ett lånebelopp från 500 kr upp till cirka 25.000 kr. 

Några saker du bör känna till om sms lån är:

 • Ansökan sker digitalt och du får i regel svar väldigt snabbt, inom ett par minuter. 
 • Utbetalningar görs så snart ansökan är beviljad och en del långivare erbjuder sms lån med direkt utbetalning. 
 • Utbetalning kan göras både på kvällar och helger från några långivare. Alla långivare erbjuder utbetalningar på vardagar.
 • Du tar smslån som privatperson vilket innebär att du behöver identifiera dig, vanligen med bank-id i samband med ansökan.
 • För att ta ett sms lån måste du vara 18 år eller äldre.
 • Sms lån är en högkostnadskredit vilket innebär att den har en ränta på max 40 procent över Riksbankens referensränta (reporäntan f.n. 0%).
 • Alla högkostnadskrediter, lån med en effektiv ränta på mer än 30% över riksbankens referensränta, ska märkas ut med en varningstriangel.
 • Alla högkostnadskrediter, som smslån, kan ha en högre effektiv ränta än 40 procent men de har enligt lag ett kostnadstak. Ett sms lån får inte ha en högre totalkostnad än det lånade beloppet. 
 • Sms lån är inte dåligt i sig, det kan vara en sista utväg när du verkligen behöver lösa oförutsedda utgifter. Det viktiga är att du inte lånar mer än du kan betala tillbaka.
Sms lån och snabba lån med direkt utbetalning.

Snabba lån och sms lån – vad är det?

Det finns många olika sorters lån och de brukar delas upp utifrån tre kriterier. Det första är säkerheten för lånet, det andra är lånebeloppet och det tredje är återbetalningstiden. Alla lån utan säkerhet, dvs. blancolån där du inte pantsätter en tillgång som garanti för lånet, som har kortare återbetalningstid än 12 månader kategoriseras som snabblån. Har de dessutom låga lånebelopp, vanligen ett par tusen kronor, tillhör de oftast kategorin sms lån.

Sms lån – ett gammal uttryck

När snabblånen kom under början av 2000-talet genom att man då skickade ett sms till ett nummer och på den vägen ansökte om ett lån. De första smslånen var på max 3.000 kr och betalades tillbaka tillsammans med en fast avgift för lånet. Återbetalningstiden var mycket kort, i regel runt 30 dagar.

Sms lån är idag digitala snabblån

När du ansöker om ett sms lån idag är processen digital och ansökan görs genom långivarnas hemsidor. Med hjälp av bank-id identifieras du och någon form av kreditprövning görs. Digitaliseringen har gjort att du kan ansöka om lån, bli beviljad och få lånet utbetalat inom loppet av några minuter. Andra namna på snabblån som finns på marknaden idag är:

 • Mikrolån
 • Mobillån
 • Nätlån
 • Internetlån 
 • Snabba krediter

Sms lån och kontokrediter

När du ska välja lån bör du komma ihåg att det finns ett antal snabblån som kallas för kontokrediter och skiljer sig en hel del i utformningen mot sms lån. Ett sms lån tar du en gång, får en utbetalning och betalar sen av lånet. Enligt lagen om högkostnadskrediter får du maximalt förnya det här lånet en gång.

Kontokrediten kan ha lägre ränta men binder upp dig som kund

När du jämför snabblån kommer du ganska snart hitta lån som har lägre räntesatser än de klassiska sms lånen. Det rör sig i många fall om en kontokredit, ett konto du tecknar hos en långivare med en kreditlimit. Här lånar du pengar på samma sätt som när du handlar med kreditkort (fast utan plastkortet). Skillnaden med kontokrediten mot sms lånet är att du har ett konto där du när som helst kan ta ut mer pengar. Du ökar alltså din chans, eller risk, att ta fler lån eftersom tillgängligheten ökar.

Sms lån har förändrats genom tiderna. Hur du ansöker om sms lån idag.

Hur kan jag ansöka om sms lån?

När du valt vilken långivare du ska ansöka om sms lån från kan du gå in på deras hemsida och göra ansökan. Du signerar ansökan med någon form av bank-id och du får sen genomgå en kreditprövning. En förfrågan om din ekonomi skickas till någon upplysningscentral, UC, Bisnode eller Creditsafe är de vanligaste. Om du uppfyller minimikraven och beviljas ett lån kommer du snart få det utbetalat.

De minsta kraven som alla sms lån har är:

 • Du ska vara minst 18 år, i vissa fall är åldersgränsen 20 år 
 • Du är folkbokförd i Sverige och bosatt här sen ett antal år
 • Du har en deklarerad inkomst. En del långivare har inte några minsta krav på inkomst förutom att du ska ha en inkomst (inte enbart bidrag men exempelvis sjukpenning och pension kan vara ok i vissa fall).

Sms lån – hur mycket kan jag låna?

De flesta långivarna som erbjuder sms lån erbjuder lån från 500 kr upp till 25.000 kr. I vissa fall kan du ta snabblån eller kontokrediter på belopp upp till 50.000 kr. Hur mycket du får låna kommer dock inte regleras av långivarnas maxbelopp utan av din egen privatekonomi. 

Kvar att leva för kalkyl

När du ansöker om lån kommer låneföretaget att göra en beräkning på din hushållsbudget. De uppskattar ungefär vilka levnadsomkostnader du har och hur mycket pengar du har över som skulle kunna betala lånet du ansöker om. Finansinspektionen kräver att låneföretagen gör en så kallad ”kvar att leva för kalkyl” som beräknar om du har en dräglig levnadsstandard efter att det nya lånet är beviljat och utbetalat. 

De 10 mest populära sms lånen

Vi lyfter fram de låneföretagen som erbjuder sms lån som flest aktörer på marknaden rekommenderar. Här är listan med de 10 mest populära sms låneföretagen.


1. Ferratum Money


Här kan du låna från 1.000 kr upp till 45.000 kr. Läs deras rekommendationer så inser du att många upplever en hög servicenivå och snabb handläggning. Erbjuder snabblån trots betalningsanmärkningar. Dock inte klassiskt sms lån utan en kontokredit.

2. Daypay


Lånar ut från 1.000 kr upp till 20.000 kr med 1 till 12 månaders återbetalningstid. Ett klassiskt sms lån utan UC (om än digitalt som alla sms lån idag) upp till 10.000 kr och utbetalningen sker samma dag. 

3. Credway


Kontokredit som du både kan betala av snabbt men också behålla i upp till 6 år. Minsta avbetalningen är 250 till 1.500 kr beroende på hur mycket då lånar.

4. Monetti


Erbjuder både Monettilånet som är ett vanligt smslån eller snabblån och Flexilånet som är en kontokredit. Valmöjligheten uppskattas av många och med fler än 400 000 lånekunder sen starten 2006 har man verkligen visar på långsiktighet.

5. Snabbfinans


Kontokredit på maximalt 30.000 kr med en minsta återbetalning på 4,5% av kreditlimiten (minst 1.350 kr per månad). Använder Bisnode och är därmed ett snabblån utan UC.

6. Smspengar


Kallar sig själv för kreditkortet i din mobiltelefon, en kontokredit där du lånar maximalt 30.000 kr och betalar av valfritt belopp varje månad (minst 350 kr eller 6% av totala skulden).

7. Klara lån


En låneförmedlare som ger dig låneerbjudanden från flera olika snabblån. Levererar de första erbjudandena inom 15 sekunder från att du ansöker! Återbetalningstiden är från 1 år upp till 10 år vilket inte riktigt placerar dem bland sms lånen men fortfarande en tjänst värd att pröva för att ansöka om en kontokredit.

8. Monara


En kontokredit utan UC som erbjuder direkt utbetalning om lånet blir beviljat. Du får ut pengarna på kontot inom 5 minuter om du har ditt konto hos: Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank.

9. Fairlo


Hos Fairlo får du 14, 16, 18 eller 19% i effektiv ränta. Du lånar upp till 50.000 kr och får utbetalning dygnet runt, året runt. Inga avgifter eller konstigheter, bara ett enkelt lån med enkla villkor.

10. GF Money

Ytterligare en kontokredit som ger dig möjligheten att låna upp till 30.000 kr och betala av lånet i din egen takt. Minst 6% av skulden, minst 350 kr, ska betalas varje månad. GF Money är en fintech koncern med verksamhet i både Sverige, Finland och Danmark.

Sms lån för alla åldrar och behov.

Är det bra med sms lån?

Sms lån är ett av de få sätten att få tag på en mindre summa pengar inom ett par minuter. Har du familjemedlemmar som vill låna dig pengar eller en buffert sparad kan det givetvis vara att föredra. Alla har dock inte den möjligheten och kan då behöva ta hjälp av ett sms lån. Kom ihåg att inte låna mer än du kan betala tillbaka. Upplever du att du har svårt att betala av dina lån kan du kontakta en skuldrådgivare i din kommun.

Vad är bäst sms lån eller privatlån?

Om du ska låna mer än 5.000 kr och har möjligheten att få ett privatlån beviljat bör du satsa på det i första hand. Det finns många fördelar med privatlån som att räntan är lägre och avbetalningstiderna oftast är längre. Den enda nackdelen är att privatlån har längre handläggningstider och därmed inte erbjuder direkt utbetalning inom några minuter som sms lån.

Sms lån trots många förfrågningar

Har du många förfrågningar hos UC och därmed svårt att få privatlån beviljat kommer troligen sms lån vara alternativet för dig. Det finns inte några privatlån som gör kreditupplysning hos andra än UC. 

Vad är bäst sms lån eller kontokredit?

Både sms lån och kontokrediter erbjuder funktionen direkt utbetalning. Det som är fördelen med sms lånen är att du bara lånar en gång och måste ansöka på nytt nästa gång du vill ta ett lån. Det kan vara en fördel eftersom det gör tröskeln att låna igen lite högre. Kontokrediten har, ur sitt perspektiv, fördelen att du kan låna flera gånger om det behövs. Du betalar dessutom av kontokrediten över längre tid och med flexibla återbetalningsvillkor. Räntekostnaderna kan totalt sätt bli högre om du flera gånger skjuter upp delar av betalningen. Trots det kan det vara en fördel, framför allt för dig som har varierande inkomster och därmed måste anpassa kostnaderna efter det.

Har du råd att ta sms lån?

Även om långivarna själva gör en ”kvar att leva för kalkyl” bör du själv också göra en liknande budget för din ekonomi. Om du till exempel har en inkomst på 15.000 kr per månad efter skatt och har fasta kostnader på 11.000 kr varje månad så har du 4.000 kr kvar att leva på. Dessa 4.000 kr ska räcka till bland annat nöjen och sparande samt för att betala av lån. Tar du ett sms lån som ska återbetalas om 30 dagar ska du inte låna mer än att du både kan betala av lånet och ha en viss summa kvar för nöjen och sparandet.

Betala av sms lån – Räkneexempel

Du lånar 20.000 kr med direkt utbetalning, alltså ett snabblån i form av en kontokredit som du ska betala av på 12 månader. Du tar ett annuitetslån med en uppläggningsavgift på 300 kr och en aviavgift på 25 kr för varje månadsavisering. 

Med ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad, enda förändringen efter varje månadsbetalning är att amorteringen ökar, räntekostnaden minskar och de fasta avgifterna är de samma.

Nedan följer ett räkneexempel vi tagit fram med hjälp av lånekalkylatorn på konsumenternas bank- och finansbyrå.

Detaljerat resultat

Effektiv ränta: 56,39%

Total ränta och avgifter för lånet: 5 193kr

BetalningstillfälleSkuld innan amorteringAmorteringRäntaAvgifterAtt betala
2020, Maj000300300
2020, Jun20 0001 383667252 075
2020, Jul18 6171 429621252 075
2020, Aug17 1881 476573252 074
2020, Sep15 7121 526524252 075
2020, Okt14 1861 577473252 075
2020, Nov12 6101 629420252 074
2020, Dec10 9811 683366252 074
2021, Jan9 2971 740310252 075
2021, Feb7 5581 798252252 075
2021, Mar5 7601 857192252 074
2021, Apr3 9031 919130252 074
2021, Maj1 9831 98366252 074

25 frågor och svar om Sms lån

Sms lån har höga räntor jämfört med privatlån – varför då?

Eftersom lånen betalas ut snabbt med kort återbetalningstid och i många fall med en förenklad kreditvärdering än för privatlån tar långivaren en högre risk. Räntan är också i många fall samma för alla kunder, det som undersöks är om du blir beviljad lån eller inte, inte vilken individuell ränta du ska få. Av den anledningen är räntan ofta högre än för privatlån. Om du lånar med betalningsanmärkningar är du dessutom kategoriserad som en kund som har högre risker än den som inte har anmärkningar och därmed blir räntan också högre.

Finns sms lån utan ränta?

Ja, Du kan i vissa fall ta sms lån med en fast avgift istället för med en ränta. Dock räknar man alltid om detta till en effektiv ränta. Ett sms lån där den effektiva räntan är noll skulle vara ett gratis lån.

Vilket är det bästa sms lånet?

Alla långivare har olika erbjudanden som är anpassade för olika personer och målgrupper. Dock kan man generellt säga att det bästa sms lånet ett lån som har låg ränta, utan några fasta avgifter och en snabb utbetalningsprocess.

Kan man få sms lån utan inkomst?

Nej du kan inte få sms lån helt utan inkomst. Du kan bli beviljad sms lån om du har en låg eller varierande inkomst. Du kan dessutom i vissa fall få sms lån om du enbart har pension eller sjukersättning. Däremot kan du inte bli beviljad ett lån helt utan inkomst, om du till exempel lever på bidrag i någon form. 

Kan jag ta sms lån utan betalningsanmärkningar?

Ja, Oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte kan du ansöka om och få sms lån beviljade.

Kan jag få sms lån trots skuld hos Kronofogden (KFM)?

Nej, har du ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten kommer du inte att bli beviljad sms lån.

Kan sms lån betalas ut direkt på kontot?

Ja, om du har ditt bankkonto hos någon av de största bankerna kommer du kunna få direkt utbetalning på ditt konto. Detta gäller för några långivare som erbjuder lån med direkt utbetalning. Kolla upp villkoren innan du ansöker om lån.

Finns det sms lån som beviljar alla ansökningar?

Nej, Alla långivare måste undersöka låntagarnas förmåga att betala av lånet. Om de beviljade alla ansökningar skulle det innebära att långivaren gick i konkurs. Det finns källor på webben som säger att bland annat Lumify skulle bevilja 95% av alla låneansökningar. Efter kontakt med Lumify kan vi med säkerhet säga att detta inte stämmer. De, precis som andra snabblåneföretag, måste neka ganska många ansökningar.

Hur gammal måste jag vara för att ta ett sms lån?

18 år är lägsta åldersgränsen för att få ta ett sms lån. I vissa fall måste du vara 20 år.

Kan jag få ett sms lån beviljat dygnet runt?

Ja, Det finns många långivare som erbjuder sms lån med både ansökningsprocess och utbetalning dygnet runt.

Hur kan jag lära mig mer om sms lån?

Du kan läsa all information om sms lån som vi erbjuder här på kreditguiden. Vill du veta mer om några sms låneföretag kan du besöka deras hemsidor och läsa in dig på deras erbjudande.

Jag har skuldsaldo hos KFM, kan jag få lån beviljat?

Nej.

Sms lån utan kreditupplysning, finns det?

Nej, alla som erbjuder smslån är skyldiga enligt lag att göra en kreditupplysning. Alla måste dock inte använda UC som storbankerna gör. Enda lånen som inte kräver kreditupplysning är lån med säkerhet eller pant, som exempelvis pantbankslån.

Från vilka banker kan jag få direkt utbetalning för mitt sms lån?

De vanligaste är: Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB och Danske Bank.

Sms lån, Till vilket nummer?

Numera kan du inte använda något telefonnummer för att få sms lån. Sms lån är ett gammalt namn som fortfarande används. Du ansöker exempelvis genom att klicka dig vidare till någon av våra samarbetspartners och ansöka på deras hemsida.

Kan jag ta sms lån på helgen? 

Ja, du kan ta sms lån även på helgerna.

Vilket är lägsta beloppet att låna som sms lån?

Minsta beloppet är 500 kr.

Hur mycket kan jag låna som sms lån?

För sms lån är det vanligaste maxbeloppet 25.000 kr. Om du istället väljer kontokredit som är en annan sorts snabblån kan du låna upp till 50.000 kr.

Finns Sms lån bara i Sverige?

Nej, det är vanligt i många andra länder och det engelska namnet är ”payday loan”.

Kan jag få ett sms lån gratis?

Nej, under vissa perioder erbjuder några långivare sms lån utan avgifter om du betalar tillbaka inom 14 dagar. Loanstep är en aktör som ofta har ett sådant erbjudande.

Vilka sms lån har låg ränta?

Loanstep erbjuder lån från 11% i ränta, Lumify från 12,87% och Fairlo från 14%. Detta är låga räntor för att vara snabba lån med korta återbetalningstider.

Kan jag få sms lån som student?

Ja, om du har någon inkomst utöver CSN. Med enbart bidrag och lån från CSN kommer du inte få smslån beviljade.

Kan jag få sms lån beviljat trots att jag tar ut pension?

Ja, pension är en uppskjuten lön och är därmed giltigt som inkomst.

Ta sms lån utomlands?

Ja, om du är svensk medborgare och uppfyller kraven för att få ett lån kan du få det beviljat även om du är utomlands på exempelvis semester.

Sms lån för företag?

Nej, än så länge finns det inte sms lån för företag. Däremot finns det lån på så lite som 10.000 kr för företag. Då ska du ansöka om ett företagslån.

Sms lån är högkostnadskrediter

Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Kontaktuppgifter finns på www.hallåkonsument.se